November és december között több mint négyezer magyar ment ki Ausztriába dolgozni

2024. január 17. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva

Január közepén az osztrák társadalombiztosító nyilvánosságra hozta a legfrissebb, decemberi statisztikát az Ausztriában dolgozó külföldi munkavállalókról, amiből az is kiderült, hogy 2023 novembere és decembere között több mint négyezer magyar ment át a szomszédba dolgozni, írja a Világgazdaság.

Az Österreichische Sozialversicherung csak a bejelentett, teljes állású dolgozókat veszi számba. Ők 2023 utolsó hónapjában 973 193-an voltak, ami körülbelül öt százalékos emelkedés a 2022 decemberében regisztrált 929 739 külföldi munkavállalóhoz képest. A társadalombiztosító statisztikái alapján az osztrák munkaerőpiacon a legtöbb külföldi munkavállaló német állampolgár. Az előző hónapban 127  599-en voltak, miközben novemberben 123  993-an.

November és december között a német munkavállalók mellett jelentősen megnőtt a magyar foglalkoztatottak száma is. Míg novemberben 118 930 magyar volt bejelentve teljes állásba Ausztriában,

addig decemberben 4102-vel többen, azaz már 123 032-en, ami csaknem 3,5 százalékos plusz. Ez azt jelenti, hogy az osztrák munkaerőpiacon a külföldi munkavállalók közül minden nyolcadik magyar állampolgár.

Ez egyrészről nem meglepő, hisz Ausztriában sokan vállalnak munkát a turizmusban téli szezon ideje alatt. Ugyanakkor a Világgazdaság azt írja, miközben Magyarországról kiáramlás történt, addig a régió országainak munkavállalói – a szlovákok, a lengyelek, a románok és a szlovénok is – ezrével hagyták ott Ausztriát.

A decemberi növekedésre volt már egyébként precedens 2022-ben. Akkor egy hónap leforgása alatt 4029-cel nőtt a kint dolgozó magyarok létszáma, ami ezzel elérte a 115  439 főt.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!