Milliárdokat örökölt egy 31 éves osztrák nő, és most 50 random emberre bízza, hogy ossza szét a pénzt

2024. január 10. – 20:31

Másolás

Vágólapra másolva

Bejelentette Marlene Engelhorn osztrák milliárdos, hogyan osztaná szét vagyonának nagy részét – írja a Standard. Engelhorn 50, az osztrák társadalmat reprezentatívan lefedő, de ezen kívül véletlenül kiválasztott emberre bízná a döntést, hogy hogyan költsenek el az örökségéből körülbelül 10 milliárd forintnyi összeget.

Marlene Engelhorn a német BASF vegyipari óriáscéget alapító Friedrich Engelhorn egyik leszármazottja és örököse. Nagyanyja, Traudl Engelhorn-Vechiatto 2022-ben halt meg, Marlene akkor örökölt egy viszonylag nagy összeget, de már 2021-ben bejelentette, hogy vagyona legalább 90 százalékát el fogja adományozni. Akkor és azóta is azért kampányol, hogy a jelenleginél jóval nagyobb örökösödési adót vessenek ki, mert szerinte az adómentes öröklés miatt maradnak fenn, és nőnek egyre nagyobbra a társadalmi egyenlőtlenségek.

Engelhorn mostanáig nem árulta el, pontosan milyen célra vagy kinek adná örökölt vagyonát, egy hétfői sajtótájékoztatón aztán ismertette a részleteket. Eszerint egy, az osztrák társadalmat reprezentáló 50 fős közösségre bízná a döntéshozatalt.

A szervezést a Forsight-Institut társadalomtudományos kutatóintézetre bízta. A Foresight tízezer, 16 évnél idősebb véletlenül kiválasztott ausztriai lakost keres meg, ők tudnak majd regisztrálni a részvételre, közülük pedig 50 főt választanak majd ki életkor, nem, lakóhely, migrációs háttér és vagyonméret alapján reprezentatívan.

Az 50 kiválasztott (és 15 póttag) júniusig hat hétvégén át dolgozhat azon, hogy a 25 millió eurót pontosan hogyan osszák szét. A döntéshozatalt profi moderátorok fogják irányítani, a cél, hogy ne lehessen egyszerű többséggel dönteni, de ne lehessen vétózni sem. Azt Engelhorn már most leszögezte, hogy bármit döntenek, ő tiszteletben fogja tartani az eredményt.

Engelhorn szerint nem túl jó, hogy Ausztriában a lakosság felső egy százalékának tulajdonában áll az összvagyon fele, és ezen szerinte változtatni kell. Az egyik fontos eszköz erre szerinte az öröklési adó lenne. Mivel ezt Ausztriában eltörölték, Engelhorn példát mutatna a kísérletével, és szeretné, ha mások is elajándékoznák a vagyonuk legalább 90 százalékát.

Az Engelhornéhoz hasonló közösségi gyűlések egyébként egyre gyakoribbak, bár legtöbbször állami szervek vagy önkormányzatok kérdezik meg így a polgárokat egy-egy témáról. Karácsony Gergely megválasztása után Budapesten tartottak közösségi gyűlést, sőt, Márki-Zay Péter egyik tanácsadója kormányváltás esetén így is alkotmányozott volna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!