Ausztria egyik leggazdagabb embere lehetne, de inkább szétosztja örökségének 90 százalékát

2021. április 27. – 14:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Marlene Engelhorn rövidesen Ausztria egyik leggazdagabb embere lesz, de hogy sokáig ez ne maradjon így, arról ő maga tesz vagyona szétosztásával.

A germanisztika szakos egyetemista nagymamájától fog örökölni több millió eurót, amivel a legvagyonosabb osztrákok közé léphetne. Ő azonban úgy döntött, hogy örökségének 90 százalékát szétosztja. Hogy miért teszi ezt, arról az ORF-nek adott interjút.

„Mert Ausztriában a hatalom és az életesélyek szörnyen egyenlőtlenül oszlanak meg. A lakosság 1 százaléka birtokolja a vagyon 40 százalékát” – mondta, és megjegyezte, hogy neki nem kellett megdolgoznia azért, hogy ahhoz az 1 százalékhoz tartozzon, egyszerűen szerencsés helyre született.

Azt mondta, mivel gazdagságot örökölt, felelőssége van, ezért radikálisan osztja meg vagyonát, hogy érdemi változások történjenek. „Nem lehet, hogy egy demokráciában az én szavazatom többet ér, mint egy másik emberé, mert megengedhetem magamnak, hogy befolyásoljam a politikát és a gazdaságot” – mondta a vagyon és a hatalom viszonyáról. Arról egyelőre nem beszélt, hogy örökségét milyen módon osztja majd szét.

Engelhorn egyébként az adózási rendszert is átalakítaná, szerinte magasabb adókat kéne fizetniük a vagyonosabbaknak.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom