Rosszul ment novemberben a magyar iparnak

2024. január 9. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

2023 novemberében éves alapon 5,8 százalékkal, míg az előző hónaphoz képest 2,3 százalékkal mérséklődött az ipari termelés volumene – közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene novemberben, kivéve a kokszgyártást, kőolaj-feldolgozást, valamint a vegyi anyagok és terméket gyártását, ahol volt növekedés.

A múlt év első tizenegy hónapjában az ipari termelés 4,8 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában.

A magyar ipar teljesítményére hatással lehet, hogy novemberben már a hatodik egymást követő hónapban csökkent a német ipari termelés is. A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése szerint novemberben az ipari termelés visszaesése az egy évvel korábbihoz képest naptári kiigazítással 4,8 százalék volt. A német gazdaság gyengélkedéséről ebben a cikkben írtunk legutóbb.

A Nemzetgazdasági Minisztérium is megszólalt a gyenge ipari statisztikák miatt, leginkább a nyugati szankciókra és a háborúra fogva a gyenge keresletet. A minisztérium bejelentette, hogy az ipari teljesítmény helyreállítása érdekében gazdaságélénkítő programokat is indít 2024-ben. Kibővítik a Széchenyi Kártya Programot, 1200 milliárd forintra emelik a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretét, hatszorosára emelik az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program keretösszegét, és az uniós források felhasználásával új programokkal ösztönzik a beruházásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!