Csak az autó- és az akkumulátorgyártás pörgeti a magyar ipart, 3,2 százalékkal esett vissza a termelés

2023. december 13. – 09:42

Másolás

Vágólapra másolva

Az idén októberben az ipari termelés volumene 3,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,8 százalékkal csökkent – erősítette meg szerdán kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A feldolgozóipari alágak többségében visszaesést mértek, a legnagyobb súlyú járműgyártásban és a villamos berendezés gyártásában bővült a termelés volumene – írja az adatok alapján az MTI. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. szeptemberinél 0,6 százalékkal kisebb volt.

Az ipari export volumene októberben 1,8 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 33 százalékát képviselő járműgyártás kivitele viszont 3,6, a 15 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásáé 3,0 százalékkal bővült.

Az ipar belföldi értékesítése 8,7 százalékkal visszaesett, a feldolgozóiparé azonban 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Az iparon belül döntő (96 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 2,0, a bányászaté 29, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 23 százalékkal csökkent.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 27 százalékát képviselő járműgyártás 4,9 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához mérten, az autógyártás 11,6, az alkatrészeek gyártása 0,9 százalékkal bővült.

A 12 százalékos feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása 9,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 38 százalékkal nagyobb, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készüléké 30 százalékkal kisebb lett.

Szeptemberben az ipari termelés volumene 7,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8 százalékkal csökkent, derül ki a KSH gyorstájékoztatójából.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!