Negyedével kevesebb gázt használtunk el tavaly, mint három éve

2024. január 6. – 08:58

Másolás

Vágólapra másolva

8,5 milliárd köbméter földgázt fogyasztott el Magyarország 2023-ban, ami 2022-höz képest 11 százalékos, 2021-hez képest 23 százalékos csökkenés – derül ki az Energiaügyi Minisztérium közleményéből. Áramból tavaly 41 terawattórányi fogyott, ami 4,7 százalékkal kevesebb az előző évinél.

A KSH szerint a 8,5 milliárd köbméterből 3 milliárd volt a lakosság fogyasztása, és 5,5 milliárd köbmétert használtak fel a gazdasági szereplők. A csökkenést nagyrészt az okozza, hogy a rezsicsökkentés részleges megszüntetése miatt a lakosság nagyon spórol, a gazdasági válság miatt pedig az ipar egy részében csökkentett kapacitásokkal dolgoznak. Ezen kívül az energiahatékonyság növelése is fontos tényező, bár ez inkább hosszú távon hat.

Az éves csökkenés nagy részéért egyébként az év első fele felelős, tavaly utolsó negyedévben már nőtt az éves alapon számolt földgázfogyasztás, és az utolsó két hónapban az áramfogyasztás is.

A 2021-es energiaárrobbanás és az orosz-ukrán háború kitörése miatt Magyarország most már iszonyatosan bebiztosítja magát gázból. Ezt mutatja, hogy a hazai gáztározók még most, a tél kellős közepén is 86 százalékig vannak töltve.

2024-ben várhatóan véget ér a gazdasági válság, így az ipar megint több energiát fogyaszt majd. Ehhez sokat tesz hozzá, hogy a kormány kedvenc iparága, az akkumulátorgyártás rengeteg energiát igényel. Arról, hogy ez problémát jelent-e majd, ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!