Spórolnak a magyar háztartások a fűtéssel

2023. december 26. – 08:08

Másolás

Vágólapra másolva

Tartósnak látszik a rezsicsökkentés tavalyi korlátozásának hatása, idén is sokkal visszafogottabban fűtenek a magyar háztartások, mint a korábbi években – derül ki a G7 összefoglalójából.

A lap számítása szerint tavaly (vagyis a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig korlátozása utáni első időszakban) a lakossági gázfelhasználásban a fűtési szezon elején úgy is mintegy 25 százalékos visszaesést mutatott, kiszűrtük az enyhe időjárás hőmérséklet hatását. A tél második felében és tavasszal viszont fogyasztáscsökkenés mértéke némileg mérséklődött, ez alapján arra lehetett számítani, hogy az idei fűtési szezonban talán már kevésbé lesznek óvatosak a háztartások, hiszen kitapasztalták, mennyit lehet fűteni ahhoz, hogy meg beférjenek a kedvezményes értékbe.

De mégsem ez történt: az idei szezon első hónapjainak adatai szinte pontosan úgy alakulnak, mint amit tavaly láttunk. A kisfogyasztók felhasználása 2023 október 1. és december 12-e között 1,54 milliárd köbméter volt, másfélmillió köbméterrel még kevesebbre is, mint 2022 azonos időszakában (a hőmérséklet is hasonlóan alakult mint tavaly).

A G7 megjegyzi, hogy nem úgy néz ki, mintha a tömeges fűtéskorszerűsítési, szigetelési projektek vezettek volna ide. Idén ugyanis nem igazán pörgött fel az energiahatékonyság szempontjából releváns szigetelőanyagok piaca, sőt a számok jelentős visszaesést mutatnak. A fejlesztések elmaradásában a legnagyobb szerepe valószínűleg a forráshiánynak van.

A magyar háztartások tehát beálltak egy spórolósabb fűtési stílusra, viszont a G7 szerint nem elsősorban ott csökkent a fogyasztás, ahol erre valóban lett volna tér, így valószínűleg nőtt az energiaszegénység Magyarországon. A megoldás erre az energiahatékony felújítások pénzügyi ösztönzése lenne, ebben jelentős elmaradása van az országnak, bár az uniós pénzek becsorgásával talán végre elindulhat valami.

Az Mfor kedden szintén gázfogyasztás témában megjelent cikkéből pedig kiderül: egy év alatt látványosan esett, mintegy megfelelőződött a földgáz tőzsdei ára, a kormány azonban nem csökkentette az átlagfogyasztás felettiek terhét (vagy vezetett be más logikájú kedvezményt).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!