Új helyettes államtitkárral bővül az Orbán-kormány

2023. december 23. – 10:21

Másolás

Vágólapra másolva

Új helyettes államtitkárral bővül a januárban felálló Nemzetgazdasági Minisztérium, Suppan Gergely a makrogazdasági elemzésekért fog felelni a jövőben – derült ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szombati közleményéből, amit az MTI-nek küldtek el.

A Nagy Márton által vezetett Gazdaságfejlesztési Minisztérium január elsején nevet vált, és Nemzetgazdasági Minisztériumként (NGM) folytatják tovább a munkát. (2010 és 2018 között a Varga Mihály által vezetett Pénzügyminisztériumot hívták így.) A GFM szerint az átalakulás célja, hogy a minisztérium „a miniszterelnöki elvárásoknak megfelelően hatékonyan, új és innovatív szemlélettel támogassa a kormány 2024-re vonatkozó legfontosabb gazdaságpolitikai célját, a gazdasági növekedés helyreállítását”.

Ezért az NGM szervezeti rendszerében egy új kormányzati makrogazdasági elemzőrendszer is kiépül, amelynek alapvető feladatai közé tartozik majd a kormány nemzetgazdasági döntéseinek megalapozása hatástanulmányok és makrogazdasági elemzések készítésével, valamint a nemzetközi gazdaságpolitikai folyamatokat és eseményeket is nyomon fogják követni.

„Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az új, kormányzati makrogazdasági jelzőrendszer kiépítésének feladatára makrogazdasági elemzésért felelős helyettes államtitkárként Suppan Gergelyt, az ország egyik legnagyobb tapasztalatú szakemberét javasolta a miniszterelnöknek, amelyet Orbán Viktor elfogadott” – írták a Takarékbank és a Magyar Bankholding korábbi vezető elemzőjéről.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője beszél a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági konferenciáján Kaposváron, a Dorottya hotelben 2023. április 6-án – Fotó: Katona Tibor / MTI
Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője beszél a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági konferenciáján Kaposváron, a Dorottya hotelben 2023. április 6-án – Fotó: Katona Tibor / MTI

A közlemény szerint Suppan Gergelynek csaknem két évtizedes makrogazdasági és banki tapasztalata van, az elmúlt években több hazai és nemzetközi díjat is nyert. A péntek este megjelent miniszterelnöki határozat szerint Suppant január 8-i hatállyal nevezik ki helyettes államtitkárrá.

A Magyar Közlöny pénteki számában megjelent kormánydöntés értelmében január 1-től nagyot változik Nagy Márton miniszter feladat- és hatásköre, írta a Portfolio.

  • A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától az új Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alá kerül a turizmus és a vendéglátás.
  • A Szijjártó Péter által vezetett Külgazdasági és Külügyminisztériumtól az NGM-hez kerül az űriparfejlesztés és a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának ügye.
  • A Nagy István által vezetett Agrárminisztérium helyett az NGM-nél lesz a kereskedelem felügyelete.
  • Emellett a védelmi ipari fejlesztések és beruházások is átkerülnek Nagy Márton minisztériumához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!