Varga Mihály: Amíg nem tudjuk teljesíteni a feltételeket, nincs értelme az euró bevezetésén lamentálni

2023. december 21. – 09:28

Másolás

Vágólapra másolva

„Tíz éve vagyok ezen a poszton, mentális stabilitás nélkül ezeket a régi és új feladatokat nem lehet ellátni, de a minisztériumot és más felelős intézményeket vezetni sem” – mondta az Indexnek Varga Mihály pénzügyminiszter, miután Orbán Viktor december elején leváltotta a Gazdasági Kabinet éléről, és Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert nevezte ki a helyére.

Varga továbbra is a kormányzati kabinet tagja maradt, és vétójogot kapott, csak épp nem ő vezeti a csoportot. Ezt azzal magyarázta, hogy megváltozott a gazdasági környezet, és ez átrendeződést indukált kormányon belül a feladatok és a hatáskörök tekintetében is. Szerintem a Pénzügyminisztérium és a pénzügyminiszter elsődleges feladata nem változott azzal, hogy Nagy Márton vezetésével januártól Nemzetgazdasági Minisztérium áll fel.

Varga arról is beszélt, hogy a nyilvánosságra kerülő viták ellenére is abban egyetértés van a kormány és a Matolcsy György vezette jegybank között, hogy a legveszélyesebb ellenfél az infláció. „Közös célunk, hogy ebben a bizonytalan nemzetközi környezetben is tovább javítsuk az egyensúlyi mutatókat, csökkentsük az inflációt, és fenntartható növekedési pályára állítsuk a gazdaságot” – fogalmazott a pénzügyminiszter, aki április óta rendszeresen egyeztet a jegybankelnökkel. „Amikor Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter volt, akkor is tudtunk együttműködni, ebből pedig egyértelműen következik: nem idegen számomra, ha más habitusú emberekkel kell együtt dolgoznom.”

Az interjúban az euró bevezetésének kérdése is előkerült. Varga azt mondta, a gazdaságpolitika eredményességét nem az euró léte határozza meg.

„Az euró nem cél, legfeljebb eszköz, hogy eredményesebbé váljon a gazdaságpolitika.”

Ha összevetjük az eurót, illetve a saját devizát használó országokat, akkor Varga szerint azt látszik, hogy az eurót használó szlovák gazdaságnál eredményesebb a koronával operáló cseh, és Magyarország is saját valutával tudta visszaelőzni a kétezres években gazdasági fejlettségben minket megelőző Szlovákiát. „Ez mutatja, hogy egy sikeres gazdaság mögött alapvetően jó gazdaságpolitikai mix húzódik meg.”

Szerinte az euró bevezetése egy hosszú távú cél, és nincs meghatározott időpontja. Ha gazdasági értelemben Magyarország nem tudja teljesíteni a feltételeket, nincs értelme az euró bevezetésén lamentálni, „egyelőre a feltételek teljesítése a cél”.

A baráti hangvételű interjúban Varga azt is elárulja, hogy a mértékletesség híve, ezért feleségével árban és méretben is a megfelelő karácsonyfát választották. „Szeretem, ha létra nélkül elérem a fa tetejét, így biztonságosabb mindenkinek” – osztotta meg az olvasókkal a pénzügyminiszter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!