484 millió forintot ítélt meg egy felszámolás alatt álló cégnek brexitkárenyhítésre a külügy

2023. december 18. – 11:10

Másolás

Vágólapra másolva

Az Állami Számvevőszék vizsgálata nyomán nemrég derült ki, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium több szabálytalanságot is elkövethetett, amikor a tárca alá tartozó vállalat kártalanította azokat a magyar cégeket, amelyek azt állították, hogy komoly kárt okozott nekik Nagy-Britannia uniós kiválása. A számvevőszék 15 pályázatnál talált problémákat.

Az egyik pályázó és első körben támogatást nyert pályázó cég esetében például már folyamatban volt egy felszámolási eljárás is. Noha a konkrét céget nem fedték fel, a 24.hu utánajárása nyomán kiderült, hogy a környei székhelyű, jégkrémgyártással foglalkozó Eispro Kft.-ről van szó, melynek megítéltek 484 millió forint támogatást a brexit miatt. Erről támogatói okirat is született, amit 2021. december 29-én bocsátottak ki – úgy, hogy a cég ellen 2021. október közepén végrehajtási eljárás is indult.

A támogatást végül nem fizették ki, mert a külügyminisztérium végül 2022 októberében visszavonta a támogatói okiratot. A lap szeretett volna rákérdezni a külügynél és az Eispro Kft.-nél a pályázatra. A külügy kérdéseikre annyit írt, hogy felszámolás alatt álló gazdasági társaság számára nem történt kiutalás pályázati forrásból. Az ÁSZ jelentésében megtalálható a KKM álláspontja az üggyel kapcsolatban. A felszámolás alá került társaság ügyvezetőjét is keresték, de nem jártak sikerrel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!