24.hu: Tízmillió euróért vásárolnák ki Lázárék a Strabag üzletrészét a GYSEV-ből

2023. december 14. – 06:49

Másolás

Vágólapra másolva

A 24. hu osztrák forrása szerint 10 millió eurós (kb. 3,7 milliárd forint) ajánlatot tett a magyar fél az osztrák Strabagnak a GYSEV Zrt.-ben lévő, mindössze 6,1 százalékos részvénycsomagjáért.

A lap megkérdezte a magyar-osztrák közös vasúttársaságban a tulajdonosi jogokat gyakorló, Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumot, helytálló-e a hír, de egyelőre nem válaszoltak.

A magyar állam nem sokkal ezelőtt hivatalos vételi ajánlatot tett a Strabagnak a GYSEV-ben meglevő részesedésére. A cégben három tulajdonos van, a Magyar Állam részesedése árnyalatnyival 66 százalék alatt van, vagyis Magyarországnak többsége van, de nincs kétharmada a vasúttársaságban.

Az Osztrák Államnak, vagyis Ausztriának 28 százalékot éppencsak meghaladó csomagja van, ami önmagában nem sok mindenre elég, de van egy harmadik részvényes is, ő egy osztrák magáncég, a Strabag SE valamivel 6 százalék feletti részesedéssel. Magyarország megbontaná az osztrák egységet, és hivatalos vételi ajánlatot tett a Strabag 6 százalékára.

Azt már egy ideje lehet tudni, hogy Lázár János és az általa vezetett Építési és Közlekedési Minisztérium azt érezte, hogy a GYSEV menedzsmentje nem a többségi magyar, hanem a kisebbségi osztrák tulajdonos érdekei felé húz és november 2-án kezdeményezte a GYSEV osztrák fióktelepét vezető Hana Dellemann menesztését. Az osztrák fél, amikor ezt megtudta, hevesen sérelmezte a személyi döntést.

A Strabag számára üzleti szempontból nem jelentős a GYSEV-részesedés, korábban többször eladásra kínálta részvénycsomagját az osztrák államnak, de érdektelenségbe fulladt az ügy. Évekkel ezelőtt azt sem kifogásolta az akkori osztrák közlekedési miniszter, hogy a Strabag akár a magyar államnak adja el a részesedését. Azóta azonban politikai kérdéssé nőtt a részesedés sorsa – írja a lap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!