Argentína a felére csökkenti a peso értékét

2023. december 13. – 07:12

Másolás

Vágólapra másolva

Argentína több mint 50 százalékkal leértékeli a pesót az ország nehéz helyzetben lévő gazdaságának megsegítését célzó sürgősségi intézkedések részeként – jelentette be kedden Luis Caputo gazdasági miniszter. A merész lépésre mindössze néhány nappal Javier Milei elnök hivatali idejének kezdete előtt szánta el magát a kormány – írja a CNN.

Beiktatása utáni első hivatalos beszédében a celebből lett elnök Milei is arról beszélt, nincs pénz az országban, ezért megszorításokra, „sokkszerű” kezelésre van szükség.

Az első sokk: a dollár átváltási árfolyama mostantól 365 peso helyett 800 peso. A pesót egyébként évek óta mesterségesen támogatják a szigorú tőkekontrollal, az értéke idén nagyjából 52 százalékot zuhant az amerikai dollárral szemben. Argentína központi bankja az elmúlt években több pesót nyomtatott, hogy segítsen az ország kormányának elkerülni az adósságtörlesztési kötelezettség elmulasztását. Ez az árak ugrásszerű növekedését eredményezte. Milei korábban azzal is kampányolt, hogy megszabadul a gyenge valutától (és az argentin jegybanktól is), és dollárral váltja fel.

A peso leértékelése az első a több lépésből, amelyekkel a hiperinflációt (ami elemzők becslése szerint éves alapon akár 185 százalékos is lehet) próbálják megfékezni az országban. Egy kis ízelítő abból, hogy ez hol tart most: októberben a központi banknak 133 százalékra kellett emelnie az irányadó kamatlábat.

Caputo kedden megismételte Milei szavait, miszerint „nincs pénz”, miközben más intézkedési terveket is bedobott: többek között visszafognák az ország új közmunkaprojektjét, nem újítanák meg az egy évnél régebben érvényben levő munkaszerződéseket, és csökkentenék az energia- és közlekedési támogatásokat is. Nem véletlenül kampányolt Milei láncfűrésszel a kezében, szimbolizálva az állami kiadások drasztikus csökkentésére vonatkozó terveit.

Milei gazdasági reformterveiről ebben a cikkben írtunk részletesen.

A dollárra váltás terveit viszont nem említette a pénzügyminiszter. Ez egyébként azt jelentené, hogy Argentínának a lakosok és a vállalkozások által birtokolt összes pesót dollárra kellene cserélnie. Ezzel a lépéssel az ország monetáris politikájának az irányítása (például a kamatlábak szabályozása és a pénznyomtatás) gyakorlatilag átkerülne az Argentin Központi Banktól az amerikai jegybankhoz. A terv egyik legnagyobb akadálya, hogy Argentínának egész egyszerűen nincs elég dollárja a peso kivezetéséhez. És az sem garantált, hogy a valutaváltás önmagában ki tudná menteni az országot az egyre mélyülő gazdasági válságból. Bár erre is volt már példa, többek között Ecuador, Salvador és Panama is dollárra váltott korábban – igaz, egyik ország gazdasága sem akkora, mint Argentínáé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!