Nincs pénz, megszorításra van szükség – közölte első beszédében az új argentin elnök

2023. december 11. – 10:36

Másolás

Vágólapra másolva

Beiktatása utáni első hivatalos beszédében megerősítette Javier Milei argentin elnök, hogy megszorító intézkedésekre van szükség, egyfajta sokkszerű kezelésre, mert nincs pénz az országban – idézett a BBC az elnöktől. A szélsőjobboldali elnök novemberben meglepő választási győzelmet aratott, és radikális ígéretet tett a dél-amerikai nemzet gyengélkedő gazdaságának átalakítására.

Beiktatását vasárnap tartották, melyen Zelenszkij ukrán elnök mellett Orbán Viktor is részt vett, és a magyar miniszterelnök beszélt is az ukrán elnökkel itt. A beiktatási ceremóniát Milei a beszédével zárta le, melyben elmondta, hogy az „évtizedes hanyatlást” a kiadások jelentős csökkentésével oldja fel, amelynek célja a hatalmas államadósságok mérséklése és a most 140 százalékot meghaladó infláció visszaszorítása.

„A lényeg az, hogy nincs alternatívája a megszorításoknak, és nincs alternatívája a sokkszerű kezelésnek. Tudjuk, hogy rövid távon a helyzet romlani fog. De ezután fogjuk látni erőfeszítéseink gyümölcsét” – mondta.

Kampánya során a celebből lett politikus azt mondta, hogy Argentína valutáját dollárra cseréli, és felszámolja az ország központi bankját, valamint számos kormányzati szervet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!