Soha nem fizetett még állampapír ennyit

2023. december 12. – 17:10

Másolás

Vágólapra másolva

Az októberi és a novemberi inflációs adat is alacsonyabb lett a vártnál, így a legnépszerűbb prémium állampapír-sorozat jövő évi kamata a Portfolio szerint várhatóan 18 százalék alatti lesz.

A novemberi inflációs adat 10 százalék alatt volt, 7,9 százalékos áremelkedési ütemmel. Ez befolyásolja a november vége óta már nem vásárolható, korábbi prémium állampapírok jövő évi kamatát is. Ha bejön az MNB idei évi várakozása a 17,9 százalék körüli átlagos inflációval, akkor az eddigi legnépszerűbb, 0,25 százalékpontos kamatprémiumot fizető 2033/I prémium állampapír jövőre 18 százalék felett menne tovább.

A Portfolio által megkérdezett szakértők szerint az átlagos éves infláció ennél valamennyivel magasabb lesz, így a 2033/I prémium állampapír 18 százalék fölé nem megy, 17,95 százalékos kamattal ketyegne tovább. A Portfolio szerint az MNB által jósolt infláció esetén is 18 százalék fölött hozna jövőre gyakorlatilag mindegyik prémium állampapír, kivéve a 2032/I és a 2033/I.

Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy november 28-tól kivezették az utolsó szabályos inflációkövető állampapírt, a tízéves futamidejű 2033/I sorozatot. Az egyik legnépszerűbb prémium állampapír annyira futott a magyarok körében, hogy még a megszűnés napján is megrohamozták az emberek az államkincstárt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!