Több száz ingatlant sajátít ki a kormány a Budapest-Belgrád vasútvonal építése miatt

2023. december 6. – 23:28

Másolás

Vágólapra másolva

Több száz helyrajzi számmal egészítette ki a kormány a Budapest-Belgrád vasútvonal építése által érintett ingatlanok listáját egy szerda este megjelenő kormányrendelettel. A nagyobb részük Budapesten van, főleg a XXIII., XX. és IX. kerületekben, de dömsödi, kiskőrösi, kiskunhalasi és taksonyi ingatlanok is kerültek a kormányrendelet eleve hosszú felsorolásába.

A felsorolásban olyan helyrajzi számok szerepelnek, amiket a kormány a beruházás helyszínének tekint, és ezzel együtt meg is könnyíti saját maga számára a területek egészének vagy egy részének kisajátítását.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium korábban azt írta, az újabb területek kisajátítását „a fejlesztés technikai részleteinek finomhangolása indokolja, mint például az új területi igények, felsővezeték-tartó oszlopok elhelyezése, zajvédőfalak építése és kapcsolódó utak tervezése”. A módosítások következtében több mint ezer ingatlan érintett lesz, főleg Budapesten, de külterületen is. Például Soroksár esetében több külterületi ingatlan is érintett, míg Ferencváros és Pesterzsébet területén csak belterületi ingatlanokról van szó.

A listázott földterületek tulajdonosai először levelet kapnak a kisajátításról, majd igazságügyi szakértőt rendelnek ki a kártalanítási összeg meghatározására. Az eddigi tapasztalatok szerint azonban a tulajdonosok nem mindig elégedettek a felajánlott összeggel.

A Budapest-Belgrád vasútvonal Budapest és Kelebia közötti szakaszát 15 százalékban magyar állami forrásból, 85 százalékban kínai hitelből építik, a tervek szerint 2025-ben fejezik be, de számos tényező hátráltatja a munkát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!