VSquare: Nem engedik a kínaiak Orbánnak, hogy nyugati cégek fejezzék be a Budapest-Belgrád építését

2023. október 27. – 05:15

VSquare: Nem engedik a kínaiak Orbánnak, hogy nyugati cégek fejezzék be a Budapest-Belgrád építését
Az épülő Budapest-Belgrád vasútvonal talpfái Kiskunhalason – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nem ment bele Hszi Csin-ping kínai elnök Orbán javaslatába, amely szerint a kínai alvállalkozó helyett egy nyugati cég telepíthette volna a Budapest-Belgrád vasútvonal biztosítóberendezéseit és vonatbefolyásoló rendszerét – írja a VSquare friss hírlevele egy kormányközeli forrásra hivatkozva. Eszerint a következő időszakban Orbánnak kell majd kilobbiznia az EU-nál a kínai technológiájú berendezések engedélyeztetését.

A kormány még 2014-ben döntött a Budapest-Belgrád vasútvonal kétvágányúsításáról és teljes újjáépítéséről. A 750 milliárdos projektet 2019-ben kínai és magyar cégek konzorciumának adták, közülük az egyszerűbb munkákat, mint a sínfektetést magyar cégek vállalták, a bonyolult biztosító- és vonatbefolyásoló-rendszerek építése pedig a kínaiak feladata lenne.

A probléma csak az, hogy az építkezésre rálátó, egymástól független forrásaink szerint a kínaiak nem tudnak az EU-s szabványoknak megfelelő rendszereket építeni. Ennek egy sor oka van, amelyekről ebben a cikkünkben írtunk hosszabban, a legfontosabb, hogy míg a kínai vasútállomások kategóriánként szinte teljesen egyformák, Európában minden állomás különböző. Emiatt az európai sztenderdeknek megfelelő minden biztosítóberendezés egyedi, kézműves termék, amit állomásonként külön kell tervezni, engedélyeztetni és legyártani. Ezt viszont a kínaiak nem tudják megcsinálni.

A problémáról vasúti körökben évek óta szó van, a döntéshozók viszont egészen mostanáig a szőnyeg alá söpörték a kérdést. Mostanra a kivitelezés eljutott abba a fázisba, ahol a sínek hosszú szakaszokon a helyükön vannak, és ideje lenne a biztosító- és vonatbefolyásoló-rendszereket építeni. Ezek olyan rendszerek, amik a közlekedő vonatoknak adott jelzésekkel felügyelik és biztosítják a vasúti közlekedést. Céljuk, hogy elkerüljék a vonatbaleseteket, gázolásokat, kisiklásokat. Az egységes európai vonatbefolyásolásai szabványrendszert hívják ETCS-nek (European Train Control System).

A VSquare korábbi információira hivatkozva még szeptemberben írtuk meg, hogy Orbán részben ennek tisztázása miatt utazott nemrég Kínába. Az akkori hír szerint Orbán az EU-s szabványok miatt el akarta érni, hogy a biztosító- és vonatbefolyásoló-rendszerek kivitelezésével a kínaiak helyett megbízhassanak egy európai céget, aminek van tapasztalata az európai sztenderdek szerint dolgozni.

A jelek szerint Hszi Csin-ping ebbe nem ment bele, és nem engedte meg Orbánnak a szerződés utólagos módosítását. Nagy kérdés, hogy ezek után hogyan fogják befejezni a vasútvonal építését, az ugyanis elég valószínűtlen, hogy csak a Budapest-Belgrád-projekt miatt módosítsa az EU a vasúti szabványait.

Szintén szeptemberben írtuk meg, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló V-Híd vasútépítő cég munkagépeinek és szakembereinek egy része a Budapest-Belgrád vonal építkezéséről vonult le, hogy elkezdhessék a győri fővonal felújítását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!