Az adósságrendezés után is sok a kórházak tartozása, és folyamatosan növekszik

2023. november 30. – 08:06

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába az adósságrendezés, így is lesznek olyan kórházak, amelyek továbbra sem tudják kifizetni minden beszállítójukat – írta a Népszava. Az állam ugyanis az állami kórházak és az alapítványi tulajdonba tett – de továbbra is a költségvetésből finanszírozott – egyetemek adóssága 71 százalékának a kifizetésére adott forrást – derül ki Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkárának gyorselemzéséből.

Ráadásul az adósság gyorsan újratermelődik: a forrás révén rendezett 90 milliárd forint után megmaradt 36 milliárdos adósság januárra már elérheti az 50 milliárdot.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) kedden nyilvánosságra hozott adatsora alapján látható, hogy a kórházak nem egyenletesen részesültek az adósságrendezésből. A Szent István kórház a kifizetetlen számláinak 95 százalékára kapott támogatást, de volt olyan kórház is, amely adósságainak csak negyedét tudja rendezni az állami forrásból. Rásky szerint egy ilyen intézmény biztosan nem tudja rendezni tartozásait a piaci beszállítók felé.

A kórházak mellett milliárdokat kaptak az alapítványi tulajdonba – kuratóriumaik révén Fideszhez közeliek irányítása alá – helyezett egyetemek is adósságaik rendezésére. A Debreceni Egyetem a 11,2 milliárdos tartozásából nyolcmilliárdtól szabadul meg, a pécsi egyetem 7,8-ból 6,2 milliárdot tudhat le. A Semmelweis 1,2 milliárdos tartozásának háromnegyedén segít a NEAK utalása. Az öt egyházi kiskórház összesen 2,6 milliárdot kapott adósságainak rendezésére.

Az adósságok gyors és folyamatos növekedését jelzi az is, hogy most 126-ból sikerült 90 milliárdot rendezni, miközben a kórházak adósságállománya augusztusban 71 milliárd forint volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!