A nagyvárosi csok kivezetése is élénkíti a lakáspiacot az év végén

2023. november 28. – 09:54

Másolás

Vágólapra másolva

Megállította a csökkentést és éves szinten kétszázalékos pozitívba fordult a lakóingatlanok iránti érdeklődés azután, hogy a kormány kihirdette a csok pluszt október végén – áll az Ingatlan.com elemzésében.

Igaz, ebben a csok plusz iránti érdeklődés mellett szerepet játszik a nagyvárosi csok kivezetése is: sokan ugyanis még megragadják az év végig élő lehetőséget arra, hogy a vissza nem térítendő támogatást igénybe véve saját lakásba költözzenek. A határidő az utolsó banki munkanap, december 29. A nyáron bejelentett szigorításról itt olvashat bővebben.

Az elemzés szerint a csok plusz „meghosszabbította a kora őszi ingatlanpiaci szezont is. A korábbi évek tapasztalatai alapján ugyanis október végétől kezdve a kereslet jellemzően havonta 5-10 százalékkal csökken, de 2023 kivételt jelentett ebből a szempontból is.”

A rövid elemzés nem tér ki arra, hogy a lakóingatanok iránti érdeklődés élénkülése az ötezer lakos feletti városokban – tehát ott, ahol csak az év végéig érhető el a csok – vagy inkább a kisebb településeken nőt, azaz ott, ahol a csok plusz érvényben lesz.

Meglepő módon a kereslet növekedése most nem hozott drágulást az ingatlanpiacon, ebben megint csak a nagyvárosi csok kivezetése játszhat szerepet:

„Aki még idén szeretne a nagyvárosi csokot kihasználva továbbköltözni, azt egyre jobban szorítja az év végén lejáró határidő. Ezeknek a lakásvásárlóknak ugyanis legfeljebb négy hetük marad arra, hogy eladják a meglévő lakóingatlanukat, kiválasszák a következő otthonukat, és benyújtsák a csok iránti igényt. A szoros határidő miatt a lakáseladóknak nagyobb mozgásteret jelent az alkuban az is, hogy a következő otthonuk megvásárlása során még számolni tudnak az idén elérhető kedvezményekkel” – áll az elemzésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!