Nagyot szigorodott a csok: használt lakás vásárlásra csak felújítással együtt lehet igényelni

2023. július 12. – 09:26

Másolás

Vágólapra másolva

Június második felében jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy eltörlik a városi csokot és szigorítják a babaváró hitel feltételeit. Kedden, késő este a változások részletszabályai is megjelentek a Magyar Közlönyben.

A 160 oldalas Magyar Közlönyből kiderül, hogy 2024-től valóban csak a kistelepüléseken lesz elérhető a csok. Ebbe a kategóriába tartoznak az 5000 fő alatti települések, így most a „preferált települések” között 2631 szerepel – ezeket egyenként felsorolták, a kiadvány 50. oldalától lehet böngészni a listát. Noha várakozás övezte, az új lakások vásárlásánál nem emelkedett az igényelheőt támogatás összege, írja cikkében a Bankmonitor, amely részletesen végigvette a rendelkezés további pontjait is.

Eszerint a támogatás a megadott kistelepüléseknél is kizárólag az új építésű egylakásos lakóépületek esetében marad meg. Vagyis például új építésű többlakásos lakóépületekben lévő önálló lakások megvételéhez nem lehet használni 2024-től a kedvezményt.

Egylakásos lakóépületnek minősü:

„a tulajdoni formájától függetlenül
a) olyan szabadon álló, oldalhatáron álló, zártsorú beépítési móddal vagy a telken meglévő épülethez csatlakozó módon épített, egy lakást magában foglaló lakóépület, amely önálló tető- és épületszerkezettel és a terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik, vagy
b) – használt lakás esetében – olyan ikerház, sorház vagy láncház, amelyben a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakás önálló tető- és épületszerkezettel és a terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik.”

Ebből az látszik, hogy míg új családi házak vásárlására, építésére igen, addig új lakás megvételére nem lehet használni a kedvezményt. Ennél is erősebb szigorítás, hogy kizárólag használt ingatlan vásárlására nem használható fel a támogatás, csak akkor, ha felújítást is terveznek.

2024-től az használt családi ház vásárlására és felújítására fordítható összeg egy gyerek esetén 1 millió forint, két gyerek esetén 4 millió forint, három gyerek esetén pedig 15 millió forint lesz majd igényelhető. Új lakás építésére vagy bővítésére a jövőben is ugyanannyit lehet majd igényelni, mint eddig: egy gyerek 600 ezer, kettő 2,6 millió, három vagy több esetén pedig 10 millió forintot. Meglévő lakás bővítésére jövő évtől három gyereknél a mostani 5 helyett 7,5 milliót lehet kérni, két gyereknél 2 milliót, egy gyereknél pedig korszerűsítésre 500 ezer forintot, bővítésre 600 ezer forintot.

Azt már az ingatlan.com szakértője tette hozzá a hvg.hu-nak, hogy a jelenlegi szabályok alapján úgy tűnik: 2024-től megszűnik a csokos vásárlók számára az ingatlan vételárának 4 százalékát kitevő illetékkedvezmény, ami egy 50 millió forint értékű ingatlan esetében 2 millió forintos támogatást jelent.

A babaváró támogatás szabályai úgy módosultak, hogy az eddig 10 millió helyett adott 11 milliót már csak akkor lehet felvenni, ha az igénylő nő harminc év alatti.

Azzal, hogy milyen következményei lehetnek annak, hogy a kormány a csokkal és a babaváróval is spórol, ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!