Az ukrán GDP 5,5 százalékkal nőtt az idei első tíz hónapban

2023. november 25. – 10:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az október végéig tartó idei első tíz hónapban a hazai össztermék (GDP) 5,5 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakkal összevetve Ukrajnában. A gazdaság növekedése októberben éves szinten 10,5 százalék volt, írja az MTI.

A gazdasági minisztérium szerint ezt részben a sikeres betakarítás és a fekete-tengeri gabonaexport-folyosó működtetése okozta. Jövőre 4,6 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak.

A teljes képhez viszont hozzátartozik, hogy tavaly az ukrán GDP 29 százalékkal esett vissza a háború miatt, ebből kapaszkodnak most felfelé.

Közben Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2023 harmadik negyedévében a nyers adatok szerint 0,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Nagy Márton gazdasági miniszter erről azt mondta, az inflációt már „visszaszorították”, a következő feladat a gazdasági növekedés helyreállítása. Csak szerinte a háború, a szankciók, és a multik nyerészkedése okozott súlyos veszteségeket a magyar gazdaságnak, az energiaárak, az infláció és a kamatok is az egekbe emelkedtek, így a kereslet is jelentősen csökkent.

Az Európai Bizottság őszi gazdasági előrejelzése alapján pedig idén 0,7 százalékkal esik vissza a magyar gazdaság teljesítménye, az éves infláció pedig 17,2 százalékos lesz. Az államháztartás hiánya (azaz a bevételek és kiadások különbsége) eléri az 5,8 százalékot, a bruttó nemzeti össztermékhez (GDP) viszonyított adósság pedig egy tizeddel marad el a 70 százaléktól.



Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!