Tovább stagnál az Európai Unió GDP-je

2023. november 14. – 14:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az első becsléssel összhangban csökkent az euróövezet GDP-je a harmadik negyedévben negyedéves összevetésben, míg az EU-é az előzetesen közölt növekedés helyett stagnált az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden ismertetett második becslése szerint – írta az MTI.

Az Eurostat kedden közzétett nem végleges adatai alapján a harmadik negyedévben 0,1 százalékkal csökkent az euróövezet bruttó hazai terméke (GDP) a második negyedévvel összevetve, amikor 0,2 százalékos növekedést regisztráltak.

A szeptember végével záródott három hónapban az Európai Unióban a GDP az első becslésben szereplő 0,1 százalékos növekedés helyett stagnált az előző három hónappal összevetve, amikor szintén stagnálást jegyeztek fel.

Az euróövezetben a GDP növekedése éves összevetésben 0,1 százalékra lassult a második negyedévben jegyzett 0,5 százalékról, míg az EU-ban ugyancsak 0,1 százalékra mérséklődött a bővülés üteme a második negyedévi 0,4 százalékról.

A harmadik negyedévben a magyar gazdaság 0,9 százalékkal bővült negyedéves bázison, ami a harmadik legnagyobb GDP-bővülést jelent az EU-ban. Ugyanakkor az előző év azonos időszakához képest 0,3 százalékkal zsugorodott a magyar gazdaság, amivel az EU-s rangsor alsó harmadában vagyunk – írta a Portfolio.

A harmadik negyedévre vonatkozó, teljesebb adatokon alapuló végleges GDP-adatokat december 7-én teszik közzé.

Luis de Guindos, az Európai Központi Bank alelnöke múlt héten azt mondta, hogy az euróövezet gazdasága a negyedik negyedévben valószínűleg enyhén zsugorodni vagy legjobb esetben is csak stagnálni fog, miután az októberi üzleti aktivitási adatok a kereslet további gyengülését mutatták a szolgáltatóiparban. A növekedés visszaesést a magas infláció és a rekordmagas kamatlábak, valamint a lassan szigorodó költségvetési politika erős ellenszele okozza.

A Reuters beszámolója szerint De Guindos azt mondta, hogy a nagyfokú bizonytalanságra való tekintettel az Európai Központi Bank továbbra is az adatoktól függő megközelítést fog követni a jövőbeli monetáris politikáját illetően.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!