Nagy Márton alaposan megdicsérte a kormányt a 9,9 százalékos infláció miatt

2023. november 10. – 09:45

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány intézkedéseit dicséri pénteki közleményében a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM), miután kiderült, hogy októberben 9,9 százalékos volt az infláció.

A közlemény szerint a háború, az uniós szankciók és a multik árspekulációja miatt lőtt ki korábban az infláció, de többek között a kötelező akciózásnak és az online árfigyelő rendszernek köszönhetően még idén sikerült egy számjegyűre csökkenteni az infláció mértékét, ami a kormány régóta hangoztatott ígérete volt.

Nagy Márton szerint beérett tehát a kormány infláció elleni harca. „Ezzel tehát a kormány lebirkózta és egy számjegyűre csökkentette az inflációt, idő előtt teljesítve korábbi vállalását.” Nagy Márton szerint 2023 az infláció letörésének, 2024 pedig a növekedés helyreállításának az éve. A miniszter úgy számol, hogy év végére 6-7 százalékra csökkenhet az infláció, jövőre pedig 5-6 százalékot érhet el.

Összehasonlításképpen: az Eurostat friss novemberi statisztikái szerint az eurózónában októberben 2,9 százalék volt az infláció éves mértéke. Ennek fényében érdemes értékelni a kormányzati dicshimnuszt.

Amiről ugyancsak nem beszélt Nagy Márton, hogy az infláció csökkenése nem az árak csökkenését jelenti, hanem csak azt, hogy a drágulás üteme lassul. Magyarországon ezzel együtt tavaly és idén, két év alatt összesen körülbelül 35 százalék volt az infláció, tehát átlagosan ennyivel lett drágább az élet. Az is kimaradt valamiért a győzelmi jelentésből, hogy hosszú idő után után tavaly megint nőtt a szegénység Magyarországon, aminek oka részben az infláció volt. A KSH szerint 30 ezer többgyerekes háztartás csúszott bele a szegénységbe tavaly, erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!