A diktálós fogyasztók egy része a szokottnál jóval magasabb gázszámlát kapott

2023. november 9. – 22:55

Másolás

Vágólapra másolva

A diktálós fogyasztók egy része a vártnál jelentősen magasabb gázszámlát kapott novemberben, derült ki az RTL Híradójából. Az egyikük azt mondta, hogy tavaly októberben 85 köbméter gázért 11 ezer forintot fizetett, most, egy évvel később 89 köbméterért 28 ezret számláztak ki neki.

Az RTL által megkérdezett energiapiaci szakértő szerint ennek fő oka az állami cég bonyolult számítási rendszere. „Annyira komplikált lett ez a fogyasztási görbe, a hőmérsékletfüggés stb., hogy már az átlagfogyasztó semmit nem ért meg az egészből” – mondta Balogh József.

A kormány tavaly nyáron változtatott a rezsicsökkentés szabályain, bizonyos fogyasztás felett piaci árat kell fizetniük a családoknak. Viszont nem mindegy például, hogy ha valaki úgy van nyilvántartva, hogy csak fűtésre használja a gázt, miközben ezzel főz vagy állítja elő a meleg vizet is.

Az MVM az RTL kérdésére elismerte, hogy a diktálós fogyasztók egy része magasabb gázszámlát kapott. Ugyanakkor azt írták, hogy az egész évre járó kedvezményes gázmennyiség nem vész el. Szerintük

„idén a fűtési időszak kezdete eltolódott, így a számlák azonos fogyasztás mellett is nagyobb arányban tartalmazhatnak versenypiaci költségeket tükröző árat, mint tavaly ilyenkor”.

Azoknak a fogyasztóknak, akik nem tudják egyben kifizetni a magasabb számlát, azt ajánlották, hogy jelezzék ezt az ügyfélszolgálaton.

Itt írtunk arról korábban, hogy sokan nyáron kaptak a szokásosnál sokszorosan magasabb gázszámlát. Akkor voltak, akik azért jártak rosszul a többi fogyasztóhoz képest, mert a leolvasási időpontjuk szerencsétlen mód a gázév végére esik, ezért már alig marad nekik a rezsicsökkentett gázmennyiségből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!