A kormány adókedvezményekkel támogatja a 4iG terjeszkedését

2023. november 9. – 11:44

A kormány adókedvezményekkel támogatja a 4iG terjeszkedését
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Jászai Gellért, a 4iG elnöke aláírja a kormány és a 4iG-csoport közötti együttműködési megállapodást a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban 2023. november 9-én – Fotó: Mónus Márton / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább erősíti az együttműködését a kormány és a 4iG Csoport, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Jászai Gellért, a távközlési vállalat elnöke közös szándéknyilatkozatot írt alá.

A minisztérium közleménye szerint Nagy szuverenitási kérdésnek nevezte, hogy a bank-, a média- és az energiaszektor mellett a távközlési piacon is legalább 50 százalékos magyar tulajdoni arány legyen. El kell érni szerinte, hogy 2030-ra Magyarország az EU tíz digitálisan legfejlettebb országa közé tartozzon. Ehhez pedig új fejlesztésekre van szükség, amely a kormány elképzelései szerint a 4iG nélkül nem valósulhat meg.

A megállapodás értelmében a kormány és a vállalat együttműködnek többek közt a távközlési hálózatfejlesztés, a kkv-k digitalizálása, a határon túli magyarság digitalizálása, a digitális állam fejlesztése és a beszállítói láncok fejlesztése területén.

Az állam vállalja, hogy 2024. január 1-jétől megszünteti a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadót, valamint 2025. január 1-jétől a hírközlési szolgáltatókat terhelő távközlési pótadót is.

Az együttműködés érdekében a 4iG többek közt azt vállalja, hogy 2028-ig 150 milliárd forint értékű mobil és vezetékes hálózati beruházásokat valósít meg, így 2028-ig a lakosság közel 100 százaléka számára elérhetővé teszi a szélessávú internet és nagy felbontású televíziós szolgáltatások használatát 5G és gigabites hálózattal. A megállapodásban az is szerepel, hogy a 4iG Budapesten és az agglomerációjában, a vármegyeszékhelyeken, továbbá a főbb közlekedési útvonalak mentén nagy kapacitású, 5G hálózatot épít ki, legalább 1000 bázisállomás telepítésével.

Ha mindez sikerül, két évvel beelőzhetik a kormány által elfogadott, 2030-ig terjedő Nemzeti Digitalizációs Stratégiában megfogalmazott célokat. Jászai az MTI szerint azt mondta, hogy a fejlesztésekhez szükséges forrást a távközlési közműadó és a távközlési különadó kivezetése biztosítja.

Nagy arról is beszélt a megállapodás aláírása után, hogy a magyar tulajdon mellett nemzetgazdasági szempontból is kiemelt célnak tartják a hazai vállalkozások kifektetéseinek fokozását, amelyben a 4iG is jelentős szereppel bír. A kormány azt szeretné, hogy a 4iG a régió meghatározó telekommunikációs szereplőjévé váljon.

A 4iG néhány év alatt szinte a semmiből épült fel Magyarországon. A cég annyira fontos Orbánnak, hogy az üzleti ügyekkel híresen nem foglalkozó miniszterelnök személyesen is közbejárt azért, hogy az Invitech tulajdonosai a 4iG-nek adják el a vállalatukat. A 4iG 2021 végén titokzatos milliárdokhoz jutott egy állami befektetési cég döntése nyomán. Mára a 4iG-nál fut össze szinte minden, ami az Orbán-kormánynak üzletileg fontos, a távközléstől az informatikán át a védelmi iparig. A cég háttértörténetéről nemrég a Direkt36 közölt hosszabb cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!