Főleg gyógyszerre költünk, minden másban visszafogjuk a kiadásainkat

2023. november 8. – 09:18

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 7,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 7,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai gyorsjelentéséből.

Az adatok alapján kisebb volt a forgalom az egy évvel korábbihoz képest:

  • az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben (2,3%),
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelemben (7,5%),
  • és kevesebbet is tankoltunk (19,9%).

Az előző hónaphoz képest nem változott a kiskereskedelmi forgalom volumene a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint. 2023. január–szeptemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 9,3 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál – közölte a KSH.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 7,5 százalékkal csökkent. Csak a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben nőtt a forgalom, 6,6 százalékkal, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 5,9, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 14, a használtcikk- és a bútor-, műszakicikk-üzletekben 16-16, a textil-, ruházati és cipőboltokban 19 százalékkal kisebb lett.

A szeptemberben és októberben közölt adatok még a nyári forgalmat mutatták, voltak, akik arra számítottak, hogy majd ősszel beindul a forgalom és megjön a vásárlási kedv, de az adatok alapján nem jött be ez a várakozás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!