Az akciós zöldségeket és gyümölcsöket veszik a boltokban a magyarok

2023. november 8. – 16:31

Másolás

Vágólapra másolva

A fogyasztás egyelőre nem esett vissza, de elsősorban az akciós zöldségeket és gyümölcsöket keresték a vásárlók. Viszont a termelőknél is eljön az a határ, ameddig az áraikat gazdaságosan csökkenteni tudják – mondta Nagypéter Sándor, a DélKerTész, az ágazat legnagyobb hazai termelői és értékesítési szövetkezetének elnöke a szervezet november 8-i sajtótájékoztatóján.

Az év első kilenc hónapjában a DélKerTÉSZ 56 ezer tonnányi zöldséget értékesített, ami több mint 13 ezer tonnával haladta meg éves szinten a tavalyi mennyiséget. Ez annak is köszönhető, hogy az év első kilenc hónapjában 7 százalékkal nőtt a DélKerTÉSZ zöldség- és gyümölcsszállítása a hazai áruházláncokba.

Azt is megemlítették azonban, hogy a vásárlók egyértelműen az akciós zöldségeket és gyümölcsöket keresik, kevésbé vásárolnak normál áron. A termelői árak növekedése az első három negyedévben elmaradt az infláció növekedésétől, sőt, a fürtös paradicsom árában dezinfláció történt. Hozzátette: a termelőknél is eljön az a határ, ameddig az árakat csökkenteni tudják – ameddig a termelés számukra is gazdaságos.

Sokszorozódó termékdíjak

2023. július 1-től megújult a hulladéktörvény Magyarországon, ami több változást hozott egyszerre. Egyrészt a Mol alá tartozó MOHU kapta meg az addig állami kézben lévő hulladékgazdálkodási feladatokat a következő 35 évre, másrészről pedig életbe lépett a gyártói felelősségi díj (EPR) is, amely többszöröse az eddigi környezetvédelmi termékdíjnak. Ez a DélKerTÉSZ-nél

ebben a negyedévben 60 millió forint kiadást jelentett a korábbi 8 millió forinthoz képest.

Szezonálisan korrigálva ez 150 millió forint kiadást jelenthet egy évben a korábbi 25 millió forint helyett. A kötelező konyhai biohulladék-gyűjtéshez és az üvegvisszaváltó automaták kötelező kihelyezéséhez hasonlóan (ezek a változások 2024. január 1-én lépnek életbe) az új EPR-törvény is azért jött létre, hogy Magyarország megfeleljen az Európai Unió előírásainak.

Mégis, míg Ausztriában egy kiló karton vagy papír csomagolóanyag 30 forintba kerül, addig ez Magyarországon 173 forint kiadást jelent – mondta Nagypéter Sándor, a szervezet elnöke, azt is hozzátéve, hogy a jelenlegi helyzet egy remek alkalmat adhatna a lebomló csomagolóanyagok elterjesztésére.

Jobban nőtt a bevétel, mint a kiadás

Az 500 tagot tömörítő Délalföldi Kertészek Szövetkezete a legnagyobb termelői és értékesítési szövetkezet Magyarországon, ami jövőre a kiskereskedelem területére is be szeretne belépni. A szervezet bevételei 19 milliárd forintra rúgtak az év első három negyedévében, ami 4 milliárd forintos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, év végére pedig úgy számolnak, az árbevételük 22 milliárd forintot is elérhet. Ezt az export esetében a forint árfolyamváltozása is segítette, a cseh és szlovák piacon 3 milliárd forint bevételre tett szert a szervezet, ami 300 millió forinttal több, mint előző évben.

Ugyanakkor a kiadások is sokat nőttek, közel 700 millió forinttal nőttek a termelési költségek éves szinten a harmadik negyedév végére. Ebben több mindennek volt szerepe: az anyagárak (például növényvédő szerek) emelkedésének, az Európában rekordmagasnak számító fuvarozási díjaknak, az emelkedő béreknek, a megduplázódó kamatköltségeknek és az új EPR-díjaknak is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!