Jövő év végére közel megduplázná bankautomatái számát a Bankholding

2023. október 27. – 14:58

Másolás

Vágólapra másolva

10 milliárd forintos beruházással közel duplájára növelné ATM-jei számát az MBH Bank – derül ki a bank közleményéből.

A MKB Bank, a Budapest Bank és a Takarékbank egyesítéséből létrejött, NER-közeli MBH Banknak van jelenleg a második legtöbb bankautomatája Magyarországon az OTP Bank után. Most egy 10 milliárd forintos beruházással szeretné az ATM-ek számát 900-ról 1600-ra emelni 2024 végére – és későbbi tervei is vannak az ATM-számok megtriplázására. Az ATM-ek számának növelése mellett idén 60 fiókját zárja be az MBH a három bank összevonására és a pandémia miatt megváltozott bankolási szokásokra hivatkozva.

Az új automaták telepítése mellett a jelenlegiek egy részét is szeretnék korszerűbbre cserélni. A közlemény alapján a fejlesztések egyik fő célja, hogy – főleg vidéken – elérhetővé tegyék az automatákon keresztüli készpénzes befizetést.

Az MBH annak ellenére döntött bankautomatái számának duplázása mellett, hogy a készpénz szerepe a gazdaságban csökken. 2022-ben folytatódott az elektronikus fizetés térnyerése, a kártyás vásárlások már az összes készpénzfelvétel értékét is meghaladták, míg utóbbi stagnált. Tavaly mindössze 1 százalékkal nőtt a készpénzfelvételek száma, értékükben pedig 17 százalékos növekedés volt tapasztalható, de ez nagyrészt az inflációnak tudható be – derült ki a Magyar Nemzeti Bank 2023-as pénzforgalmi jelentéséből.

Forrás: MNB
Forrás: MNB

Az elektronikus fizetés terjedése ellenére is akad több magyar politikus, akik inkább a készpénzes fizetést pártolja: „készpénz, mindig” – mondta Szijjártó Péter előző hónapban, mikor beújította őszi cipőjét, de szeptemberben a 444 egyik munkatársa is összetalálkozott Orbán Viktorral, aki épp egy köteg pénzzel készült bemenni egy IX. kerületi házba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!