Szeptember végéig is sokkal kevesebb áramot és gázt használtunk a tavalyinál

2023. október 21. – 10:48

Másolás

Vágólapra másolva

A fogyasztáscsökkenés fő oka alighanem a magas ár, a kormány erre is büszke, meg arra is, hogy fenntartja a rezsicsökkentés révén az alacsony árakat.

2022 azonos időszakához képest 15,7 százalékkal csökkent a hazai gázfelhasználás 2023 első három negyedévében. Ez azt jelenti, hogy januártól szeptemberig 1,07 milliárd köbméterrel kevesebb földgáz fogyott, a megtakarításból nagyjából kétharmad-egyharmad arányban vette ki a részét a gazdaság és a lakosság – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM). Áramból 7 százalékos volt a mérséklődés az esztendő első kilenc hónapjában. A Központi Statisztikai Hivatal MVM Csoport adatszolgáltatásán alapuló összesítése szerint a 2023 vizsgált időszakában felhasznált árammennyiség 2264,4 gigawattórával volt alacsonyabb a 2022-es azonos időszakénál. A bőséges gázkészlet mellett a visszafogott felhasználás is erősíti a hazai ellátásbiztonságot, miközben a magyar családok a rezsivédelemnek köszönhetően Európa legalacsonyabb energiaárait fizetik. Ezt is az EM mondta.

Nem azért, hanem annak ellenére…

Itt azért gyorsan hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a közlemény valójában két olyan elemre büszke (fogyasztás-visszafogás és alacsony ár), amely ugyan külön-külön igaz is lehet, de a nagy fogyasztás-visszafogást éppen a magas energiaárak okozták, vagyis elsősorban az, hogy már nem volt érvényes minden lakossági fogyasztásra a rezsiár, a piaci árat eleve jobban érző vállalati fogyasztók pedig még jobban kénytelenek voltak visszafogni az igényeiket, ami természetesen valójában nagyon is örvendetes.

Na de nézzük tovább az adatokat! A lakossági gázfelhasználás 17,4, a gazdasági szereplőké pedig 14,7 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban. A számokat háromhavi bontásban vizsgálva az első negyedévben összesen 23,3 százalékos visszaeséshez képest a második-harmadik negyedéves csökkenés csak egy számjegyű. A múlt hónapban a nyárias időjárás miatt is 43,4 százalékkal maradt el a lakossági gázfogyasztás a tavaly szeptemberitől. A 2022 első kilenc hónapjában országosan felhasznált közel 6,9 milliárd köbméterrel szemben idén szeptember végéig kevesebb mint 5,8 milliárd köbméter gáz fogyott el.

Jöhet a tél, nem félünk!

A tél felé közeledve mindig érdekes a tárolók töltöttsége is. Ebben nagyon jól áll az EU, de Magyarország is. A több mint 6,3 milliárd köbméteres készlet 97 százalékos töltöttséget jelent. A fogyasztásarányos adat 64 százalék, ezzel az egyik legkedvezőbb mutató Európában, több mint duplája az uniós átlagnak.

A szakminisztérium ezúttal sem tudta elhallgatni ismert politikai mantráit, vagyis azt, hogy a kormány Brüsszel és a baloldal állandó támadásai ellenére legalább az átlagfogyasztásig kitart a rezsicsökkentés mellett és Európa legalacsonyabb gáz- és áramárait biztosítja a magyar családok számára.

Csak az a fránya rezsiharc

Mindez persze így van, és nehéz és népszerűtlen lenne amellett érvelni, hogy fizessünk többet a rezsiért. Azt ugyanakkor mindig érdemes rögzíteni, hogy – finanszírozza azt a költségvetés, a Rezsivédelmi Alap, a különadók – valójában ugyanúgy adófizetői pénzből fizetik meg a rezsi árát. Az idei év első kilenc hónapjában a rezsivédelem költségei 1105 milliárd forintot tettek ki.

Az utolsó negyedévben összesen mintegy 255 milliárd forint fedezi a földgáz és távhőszolgáltatások kapcsolódó kiadásait. Az, hogy a közvetlen rezsiár ilyen alacsony, sajnos az energiahatékonysági programok lakossági finanszírozásában vagy éppen a napelemesek betáplálási árában is visszaköszönő állandó anomáliákat jelent. Ameddig velünk maradnak, hatékony energiapiacra aligha számíthatunk, márpedig nagyon úgy tűnik, hogy a Fidesz legsikeresebb politikai terméke sokáig velünk marad.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!