HVG: Az elmúlt három évben a tankönyv, a húskonzerv és a kenyér drágult a legjobban

2023. október 21. – 08:05

Másolás

Vágólapra másolva

A HVG összeszedte, hogy az infláció intenzív szakasza előtti árakhoz (2020. szeptember) képest mi drágult a leginkább Magyarországon. Az összeállításból kiderül, hogy a kenyér ára duplájára nőtt az elmúlt három évben, az élelmiszerek átlagosan 62, a szolgáltatások 27, a benzin 73 százalékkal kerül most többe, mint 2020 szeptemberében.

A legjobban ugyanakkor a tankönyv és a húskonzerv ára emelkedett, csak ezt nem mindenki érzi, hiszen ahol nincs iskoláskorú gyerek, vagy csak olyan, aki ingyenesen kapja a tankönyveket, ő ezt nem észleli, ráadásul ha vegetáriánus a család, elmehetett ezen árucikkek iszonyatos drágulása mellett.

A lap mindenesetre a KSH havi adataiból arra jutott, hogy 2020 szeptembere óta átlagosan 42,3 százalékkal nőttek az árak Magyarországon. Jó hír, főleg annak, aki ezt maga is realizálta, hogy eközben a nettó átlagkereset is nagyjából így változott, vagyis a 2020. szeptemberi 258 ezer forintról idén júliusig 43,7 százalékkal, 371 ezerre nőtt.

A kenyér ára meghaladja a 2020. szeptemberi szint dupláját, a tíz leginkább dráguló áru közé pedig 80 százalékos áremelkedéssel bekerülni már nem is lehetett. A legjobban és a legkevésbé emelkedő termékek között egyaránt találhatók élelmiszerek, a kiemelkedő drágulások között van a burgonya, a cukor, a margarin, negatív (számunkra inkább pozitív) végpont pedig a finomliszt.

A kevésbé dráguló termékek között van a cipő, ahogy a televízió és a távközlés is. Vagyis sokkal kevésbé szenvedett el életszínvonalromlást az, aki egy meleg lakásban cipőben szeret tévézni, mint az, aki húskonzervet majszolva szeret tankönyveket olvasni.

A hatósági áras termékeknél pedig kerek 0 világít a változás soron, hiszen a távhő, a vízdíj, a csatornadíj és a szemétszállítás pontosan ugyanannyiba kerül most, mint három éve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!