Érdemben csökken a bányajáradék: nőhet a hazai kőolaj- és földgázkitermelés

2023. október 18. – 14:58

Másolás

Vágólapra másolva

Megállapodott a Mol Nyrt. és az állam. A kormány csökkentette az egyik extra különadóját, a Mol így, vagyis az értelmesebb szabályozás mellett jobban növelheti a hazai szénhidrogén-kitermelését. Az ugyanis annyiban pozitív, hogy nem függ a geopolitikai helyzettől, a környező országok mohó transzferdíjaitól, és nem rontja annyira a külkereskedelmi mérleget. Csak persze fosszilis.

Az elmúlt hetek aktuális történései is rávilágítottak arra, hogy mennyire előnyös az Magyarországnak, ha nem importálni kell, hanem itthon lehet kitermelni a földgázt és a kőolajat. Hiszen a hazai kitermelés

  • nem érzékeny a geopolitikai kockázatokra, gondoljunk elsősorban az orosz–ukrán háborúra és a szankciókra, ami az erősen oroszkitett magyar importot is mindig veszélyezteti;
  • nincsenek kellemetlen és váratlan díjak a csővezetékes szállításokkal. Eddig főleg a horvátokkal és az ukránokkal „szenvedtünk”, de most éppen Bulgária vezet be az orosz eredetű gáztranzitra egy értelmezhetetlenül brutális díjat;
  • a hazai kitermelés hazai beruházásokat is indukál;
  • javítja (kevéssé rontja) a külkereskedelmi mérlegünket.

Csak éppen nehéz

Ugyanakkor a hazai készletek eléggé végesek, „normál esetben”, vagyis pótlólagos erőfeszítések nélkül akár évente 15-20 százalékkal is apadhat a kitermelhető mennyiség. És persze minden új fosszilis beruházásnál vannak különféle kockázatok is, emlékezhetünk például az elhíresült őrségi fúrás civil visszhangjára.

Magyarország ráadásul annyiban önsorsrontóan is nehezített a terepen, hogy a különadódömping idején olyan bányajáradék-rendszert vezetett be, amellyel olykor nagyobb volt az adó, mint a tevékenységgel elérhető bevétel. És ez nem vicces túlzás, tényleg ilyen volt a szabály.

Október 17-én azonban sok minden megváltozott, a Mol Nyrt. hivatalos bejelentésében arról tájékoztatta a tőkepiaci szereplőket, hogy az extraprofitadókról szóló kormányrendelet alapján hatósági szerződést kötött az állammal, nevesítve a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósággal (SZTFH).

Ebben a magyarországi szénhidrogén-kitermelés minimális szintjét 2023-ra és 2024-re öt kategóriában vállalta, viszont 2023. szeptember 1-jétől a kormányrendelet alapján csökkennek a bányajáradék-terhei. A Mol által Magyarországon fizetendő extra bányajáradék így várhatóan 400-450 millió dollárral (majd 150 milliárd forinttal) apadhat a 2023 szeptembere és 2024 decembere közötti 16 hónapban.

A múlt

A Mol természetesen üdvözölte az intézkedést, mert úgy érezte, hogy az extra bányajáradék módosítása elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a hazai szénhidrogén-termelést szinten lehessen tartani.

Egy kis visszatekintéssel, 2022. augusztus 1-jén lépett életbe az extraprofit-adóztatások részeként az a bányajáradéki csomag, amely

a piaci ár, a szükséges kitermelési volumen és a kulcs tekintetében is keményen szabályozott.

Az intézkedés külön kategóriákra osztotta fel a hazai szénhidrogén-kitermelést, de az olajra és a gázra is bevezetett egy új rendszert. Valamennyire voltak benne progresszív elemek is, vagyis a magasabb piaci árszintek után emelt kulcsok is voltak, de többé-kevésbé és enyhe túlzással ez egy egykulcsos rendszer volt.

Csakhogy mindez egy extrém piaci környezetben született, és az állam arra törekedett, hogy egy meghatározott összeget be tudjon szedni a bányajáradékon keresztül. Azt kevésbé figyelte, hogy a rendszer valamennyire ösztönözze is a hazai kitermelést.

A minimum ár

Az intézkedés annyiban is rövidlátó volt, hogy az aktuális magas árszintből kiindulva minimum árszinteket határozott meg, A földgáz esetében ez 87 euró/MWh volt, az olaj esetében pedig 90 dollár/hordó. Tavaly valóban ennél magasabb volt sokszor az árszint, de a kormány nem vette figyelembe, hogy ez tényleg egy piac, és ezek a szintek egy extrém helyzetben alakultak ki.

Vagyis valamennyire figyelembe vette, vagyis gondolt arra, hogy így a kutya sem fog kitermelni, de a „szabályozási düh” keretében ezt is adminisztratív eszközzel kezelte, előírta, hogy minimum a 2021-es szinteknek megfelelő termelést kell elérnie az egyes cégeknek.

Csakhogy az ilyen szénhidrogén-mezőknél ez nem is olyan egyszerű, a termelésnek van egy természetes csökkenése, az is nagyon nagy erőfeszítés, hogy szinten maradjon a kitermelés, de agyonadóztatva új beruházásokat ösztönözni, ez teljesen irreális volt.

Ár, volumen, kulcs

Ráadásul a kormány nemcsak egy magas piaci árból indult ki, nemcsak erős követelményeket támasztott a volumen fenntartására, de a szabályozás harmadik része, vagyis az alkalmazott kulcs annyira durva volt, hogy megkétszerezte-megháromszorozta a cégek költségeit.

Képzeljük el, hogy az egyes piaci cégektől az lett volna az elvárás, hogy növeljék a termelést úgy, hogy több adót fizetnek, mint a tevékenység teljes árbevétele. Lehet persze, hogy a Mol „baráti” cég, van ellátásbiztonsági felelőssége, nemzetgazdasági küldetése, de azért vannak részvényesei is, akiknek nem lehet eladni eleve veszteséges üzletágakat vagy mínuszos beruházásokat.

Ráadásul 2023-ban módosult a piac, a gáz ára visszament a 300 euró/MWh-ról 30-ra, igaz, most éppen megint magasabb (50 euróbál tart), de a szabályozás értelmetlenné vált az új környezetben.

Mivel a Mol Nyrt. háttérbeszélgetésén jártunk, így a cég adatait ismerjük jobban, de itthon további cégek, így a Magyar Horizont Energia, az O&GD és az MVM is végez kitermelést.

A kormányzat dicséretére váljon, hogy legalább felismerte a kontraproduktív szabályozást és változtatott. A kormány ugyanis azt szeretné, hogy az évi 1,5 milliárd köbméter hazai kitermelésű földgáz helyett 2 milliárd köbméter legyen a mennyiség, és az olajnál se apadjon a hazai arány.

Az új szabály

2023. szeptember 1-jén léptek hatályba az új elemek, de ami október 17-én történt, hogy a Mol is elfogadta és partnerré vált az új rendszerben.

A kormányzat amúgy 2024. december 31-ig hirdetett keretrendszert, amelyben termelési szinteket kell vállalni, de legalább már nincsen elrugaszkodott minimumár a rendszerben, illetve a szabályozás árérzékenyebb és progresszívebb, ha magasabb az árkörnyezet lesz, akkor lépcsőzetesen, de nagyobb is bányajáradék.

A Mol szakemberei hangsúlyozzák, hogy a Covid kirobbanása óta nem volt új koncessziós kör, de a szabályozási reform abban mindenképpen segít, hogy amennyiben egyszer lesz, akkor könnyebb legyen befektetőt találni. Hiszen a mai napig sok mező van működésben, a régebbiek közül Algyő, Nagylengyel ismertebb, de a Mol nemrég is bejelentett egy vecsési olajtalálatot.

A szintek

Földgázban a 2021-es termelés 1,5 milliárd köbméter volt (ebből a Mol1,4 milliárdot termelt), 2022-ben 1,6 milliárd köbméter, és 2023-ban valahol 1,7-1,8 milliárd köbméter körül alakulhat a termelés.

Igyekeztünk arról is érdeklődni, hogy amennyiben nincsenek új koncessziók, akkor mi segíti a termelésnövelést.

Mint hallottuk, ennek sok technikai részlete van.

  • Az egyik a kompresszorozás, ezt úgy kell elképzelni, mint egy leeresztő lufit, eleinte ömlik belőle ki a gáz, de ahogy egyre petyhüdtebb a lufi, vagyis ahogy a kitermelésnél csökken a nyomás, úgy magától már nem jön annyi gáz, de még a rásegítés termel, vagyis némi anyagot még lehet kiszívni.
  • A másik módszer szerint a 10 ezer hazai mélykútból 5 ezer a Molé, a cég keresheti azt, hogy a kutakban van-e még olyan réteg, vannak-e még olyan zónák, ahol lehet földgáz, ez olyan, mint a Dobos-torta, minden réteg tartogat valami nyalánkságot.
  • A harmadik elem az új fúrások, például a régi mezőkben vagy sekélygázprogram keretében új technológiákkal, mindig vannak olyan területek, ahol érdemes fúrni, mert vannak még addig ki nem termelt mezők

Az olajban kicsit gyengébb a hazai kitermelés, az évi 900 ezer tonna két részre oszlik, a fele a Mol, a másik fele a Magyar Horizont baranyai mezőjéről jön fel. Itt is cél persze a szinten tartás, amit például a Mol vecsési találata segíthet.

Mindenesetre, ha több a forrás, több lehet a beruházás, ebben a Mol képviselői elmondták, hogy a döntések csoportszintűek, évente jellemzően 100 millió eurós az ilyen beruházások mértéke, de ebben már az egyre hangsúlyosabb megújuló (geotermikus) beruházások is nagy szerepet töltenek be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!