Megjelent a Budapest Airport megvásárlását előkészítő törvénymódosítás tervezete

2023. október 18. – 22:29

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent az a törvénymódosító tervezet, ami a Budapest Airport megvásárlását készíti elő, írja a Hvg.hu. Kedden töltötték fel a kormány oldalára a légi közlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvényt módosító tervezetet, aminek értelmében

„az állam tulajdonában lévő nemzetközi kereskedelmi repülőtér működtetése átengedhető állam alá tartozó gazdasági társaság számára.”

A törvénymódosítás alapján a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény rendelkezéseit nem kell alkalmazni, amennyiben az állam tulajdonában lévő repülőtér működtetését állami befolyás alatt álló gazdasági társaság végzi.

A Bloomberg korábbi értesülései szerint a kormány hivatalos ajánlatot tett a budapesti reptérre, és a legutolsó hírek szerint a francia Vinci Airportsszal szövetkezve vennék meg a Budapest Airportot. A magyar állam 51 százalékos tulajdonrészt szerezne, a maradék 49 százalékot kapná a francia vállalat, amelynek rengeteg reptere van a világ 13 országában.

A Budapest Airport Zrt. többségi tulajdonosa, az AviAlliance GmbH. is megerősítette, hogy tárgyalnak a kormánnyal. A Bloomberg úgy tudja, hogy 4 milliárd euróba kerülne a reptér megvásárlása.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azt mondta október elején, hogy nem stratégiai eszközök eladására van még szükség a Budapest Airport megvásárlásához. „A budapesti repülőtér egy stratégiai eszköz, ezért magyar kézbe kell kerülnie. A kormány elkötelezett, hogy visszavásárolja, mindegy, ki a tulajdonos” – nyilatkozta még tavasszal a miniszter.

A Budapest Airport korábban volt brit, majd német főtulajdonban, majd az utóbbi években egy alapvetően kanadai dominanciájú struktúra jellemezte. A legnagyobb részvényes 55,44 százalékkal a német AviAlliance GmBH, amely mögött egy gigantikus kanadai nyugdíjalap áll.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!