Új napelempályázatot indít a kormány, az akkutelepítést ösztönzik vele

2023. október 5. – 10:15

Másolás

Vágólapra másolva

Január elsejétől a kormány az ország jelentős részén feloldja a háztartási méretű kiserőművek átmeneti betáplálási korlátozását, párhuzamosan pedig megérkezik az új bruttó elszámolási szabályozás is – jelentette be Lantos Csaba a Portfolio Energy Investment Forum 2023 konferenciáján.

A Portfolio cikke szerint az energiaügyi miniszter arról beszélt, hogy nettó 5 forint körüli átvételi árakra számíthatnak a napelemesek. A kabinet egy új, 75 milliárd forintos támogatási programot is indít a panelek és a tárolók együttes építésére.

„Jelenleg több mint 5200 megawattóra napenergia-kapacitás épült ki Magyarországon. Amikor ezek termelnek, akkor olyan sok naperőművünk van, akkor már tárolnunk kellene az energiát” – fogalmazott Lantos. A már most is 5,2 GW-os kapacitás 2030-ra 10-12 gigawattra nőhet, amivel a klímapolitikai vállalásunkhoz is közelebb kerülünk szerinte.

Tavaly október 31-től a háztartási kiserőműveknél betáplálási stopot vezettek be. A tilalmat január 1-jétől kivezetik a miniszter bejelentése szerint. Ez azonban csak az ország 93 százalékára lesz igaz, mert az ország 7 százalékán a hálózatfejlesztések még nem tartanak ott, hogy elviseljek a növekvő betáplálást.

A feloldás a fogyasztók 84 százalékát érinti.

Lantos a Portfolio cikke szerint egy 75 milliárd forintos támogatási pályázatot is bejelentett a konferencián, amely a háztartási tárolói kapacitások kiépítését segítheti. A támogatási intenzitás maximum 65 százalék lesz.

A január 1-jétől életbe lépő új bruttó elszámolásban a megtermelt áram átvételi árát a lakossági felhasználók kedvezményes árszabásához kötik. Az energiaügyi miniszter előadása szerint a szolgáltatók így nettó 5 forint körüli energiadíjat fizetnek egy kilowattórányi áramért. Fontos újításnak nevezte, hogy a napelemes családok a kereslet függvényében akár kedvezőbb feltételekkel is leszerződhetnek az áram átadására, azaz jobb megtérülésre is lehetőségük van, miközben az átlagfogyasztásig változatlanul rezsicsökkentett áron jutnak az energiahordozóhoz. Az is elhangzott, hogy a hálózatba táplált villamosenergia után nem számolnak fel rendszerhasználati díjat a napelemes termelőknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!