Fontos személyi változások a paksi atomerőműnél

2023. szeptember 27. – 17:43

Fontos személyi változások a paksi atomerőműnél
Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. és a Hunatom Zrt. vezetője – Fotó: Illyés Tibor/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Szinkronba került a Paks II. Zrt. és a Hunatom Zrt. vezetése. A két fontos paksi cég a jövőben újfajta szereposztásban játszik, a szélesebb körű diplomácia az innovációs cég feladata lesz.

Újraosztották a lapokat Pakson. A Telex.hu úgy értesült, hogy a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezetése veszi át a másik fontos paksi nukleáris cég, a Hunatom Zrt. vezetését is. A két meghatározó paksi nukleáris cég közül a Hunatomot eddig Berki Ferenc elnök-vezérigazgatóként vezette, ő azonban nem távozik végleg, mert a Paks II. felügyelőbizottságába ül át. Ezt a cég honlapján már láthatjuk is.

Kérdéseinkkel megkerestük a Hunatom Zrt.-t, a cég képviselője telefonon megerősítette az értesülésünket, illetve annyit elárult, hogy bár az Opten cégregiszterben még nem látszik, de valóban immár Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója vezeti a Hunatom innovációs társaságot is.

Forráshiány

Az állami cégek általános forráshiánya közben azt hallottuk, hogy a Hunatom pénzügyi forrásai megcsappantak. Az Optenben egy adótartozás miatt elindított NAV-végrehajtás is látszik, de azért természetesen az nem valószínű, hogy egy állami cég csődbe menne, sőt, úgy tudjuk, hogy ez csak „átmeneti zavar” volt, hamarosan eltűnik a „negatív információ” a társaság adatlapjáról a cégregiszterben.

Paksi forrásaink szerint a Hunatom egyfajta új szerepleosztásban a nemzetközi nukleáris kapcsolatok építésén fog dolgozni (talán ezzel érvelhető, hogy ezért is érkezett a KKM-es menedzsment), azt ugyanakkor cáfolták forrásaink, hogy ezt leegyszerűsíthetjük arra, hogy a Hunatom viszi a nyugati, például francia (framatome-os) kapcsolatokat és Paks I., illetve Paks II. kitart az orosz nexusok mellett.

Kivel tovább, Paks?

A jövőbeli feladatok sok nemzetközi együttműködést igényelnek, de ebben a keleti és a nyugati vonalak összekeverednek – mondták nekünk, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter például cikkünk írása napján egy szlovák nukleáris együttműködést jelentett be. Úgy tudjuk, hogy a mostani változásokkal teljesen szinkronba kerül a Paks II. és a Hunatom vezetése, vagyis Jákli Gergely mellett Mendelényi Dániel és Fellegi Tamás, vagyis Paks II. másik két igazgatósági tagja is megjelenik a Hunatom vezető testületeiben.

A Telex úgy tudja, hogy a nemzetközi kapcsolatok építése ellenére a Hunatom valóban fogyókúrán, költségcsökkentéseken esik át, de a társaságtól csak valami olyasmit halottunk az ezt firtató kérdésünkre, hogy

„a mindenkori létszámot az elvégzendő feladatok elvégzéséhez kell igazítani.”

Paks II.-n eközben valamennyire zajlanak a földmunkák, de azért a projekt felgyorsításáról szóló sikerbejelentésekből érdemes kétszer gyököt vonni, viszont a menedzsment és neves nyugati tárgyalók (információink szerint Klaus Mangold, illetve a Rothschild tanácsadó cég) azon is dolgoznak, hogy az ismert és nélkülözhetetlen nyugati beszállítók (Siemens Energy, GE, Framatome) ne fordítsanak hátat a projektnek.

Berki Ferenc magánérdekeltségei

A Hunatom éléről távozó Berki Ferenc eközben intenzíven fejleszti magánérdekeltségeit is. A Budapesti Értéktőzsdén a távozása után rögtön két érdekeltségével kapcsolatban is érkezett tőzsdei bejelentés.

Az állami laptopértékesítések nagy nyertese, vagyis a Delta Technologies Nyrt. (amelyben Berki meghatározó tulajdonos) ugyanis azt jelentette be, hogy az MBH által kezelt MBH Egyensúly Nyíltvégű Befektetési Alap kétmilliárd forinttal emelte meg a cég alaptőkéjét.

Míg a szintén tőzsdén jegyzett Vertikal Group Nyrt. hulladékos cég arról tájékoztatta a befektetőket, hogy Berki Ferenc, a társaság igazgatóságának tagja bejelentette, hogy 2023. szeptember 27. napján vételi jogot alapító szerződést kötött az Abelon Kft. tulajdonát képező egyes törzsrészvényekre. A vételi opció alapítására 2028. szeptember 27-ig terjedő, határozott időtartamra (lehívási időszak) került sor, a jogosult az opciót a lehívási időszak alatt több részletben is gyakorolhatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!