Munkásszállóvá alakítanak egy debreceni plázát – terjed a Facebookon, kár, hogy nem igaz

2023. szeptember 23. – 08:22

Másolás

Vágólapra másolva

A most épülő gyárak miatt rengeteg külföldi vendégmunkás érkezett az utóbbi időben Debrecen környékére, amit sokan értetlenkedéssel, vagy felháborodással fogadnak – írja az RTL. A tévécsatorna most Hajdúsámsonon forgatott, ahol a helyieket megosztja a kérdés: van, aki szerint a vendégmunkások elveszik a magyarok munkáját, mások szerint, ha normálisan dolgoznak és élnek, nincs velük probléma.

Nemrég a Debrecen melletti Hajdúsámsonban fotóztak ázsiai munkásokat, és a helyiek között azonnal elkezdett elterjedni, hogy a sámsonkerti városrészben, egy telephelyen szállásolták el őket. Az önkormányzat szerint viszont ez nem igaz, ők nem tudnak olyan szálláshelyről, ahol vendégmunkások lennének.

Szintén terjed a Facebookon, hogy az egyik debreceni plázát, és a mögötte lévő üres telket munkásszállóvá fogják alakítani, az utóbbin konténerházakat építenek majd a külföldi vendégmunkásoknak. A debreceni városvezetés szerint ez viszont nem igaz, az önkormányzati szabályozás szerint ugyanis tilos lakott területen munkásszállót kialakítani.

A város melletti Déli Ipari Parkban (ahol a CATL akkumulátorgyára is épül) viszont valószínűleg tényleg lesz egy több ezer fős munkásszálló. Elképzelhető, hogy ezt nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá teszik, és akkor nagyon hamar felépíthetik. A városba egy hatásvizsgálat szerint a következő években évente 2-3000 munkavállaló érkezhet.

Az RTL nemrég Hajdúszoboszlón is forgatott. Ott még nyáron terjedt el, hogy a vendégmunkások megtámadtak egy párt: a férfit leütötték, a nőt pedig megerőszakolták. Erről kiderült, hogy nem igaz, a helyiek mégis azóta rettegnek a külföldi munkásoktól, akikből több mint hárombusznyian laknak egy szoboszlói panzióban.

Az RTL a vendégmunkásokat is megszólaltatta, akik közül többen azt mondták, nem értik, a magyarok miért félnek tőlük. Arra hivatkoztak, hogy otthon mindegyiküknek van felesége és gyereke, eszükbe sem jutna magyarokat bántani. Ezért nem esik jól nekik, hogy a helyiek ilyen negatívan állnak hozzájuk.

A hajdúszoboszlói helyzetről még nyáron írtunk részletesebben, akkori cikkünk itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!