25-30 százalékos visszaesés várható az eladások terén a hazai ingatlanpiacon

2023. szeptember 13. – 16:32

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarországi lakáspiaci forgalom 25-30 százalékos visszaesésével számolnak az előző évhez képest az OTP szakértői – írta az MTI.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője egy szerdai sajtótájékoztatón azt mondta: a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint 2022-ben nagyjából 140 ezer lakás kelt el a piacon, az idén pedig körülbelül 100 ezer ingatlan cserélhet gazdát. Ez utóbbi adat tízéves mélypont.

Valkó a KSH adatai alapján elmondta, hogy idén az első fél évben kiadott építési engedélyek száma 39 százalékkal elmaradt a 2022 első félévitől, ami véleménye szerint a jövőbe vetett bizalom visszaesését érzékelteti. Budapesten idén az első fél évben a beruházók 1600 társasházi lakást hirdettek eladásra, ami éves szinten 60 százalékos csökkenés.

Kitért arra is, hogy idén az év első hat hónapjában Budapesten 820 már átadott, de még el nem adott társasházi lakás volt. Ez a szám az elmúlt években 300-400 körül volt, 2013-2014-ben viszont 3000 körül is mozgott. A mostani szám még elfogadható adat, egyúttal viszont fontos jelzés arról, hogy a magyar lakáspiacon a kínálat meghaladja a keresletet.

Kasziba Erika, az OTP Bank lakáshiteleinek üzletfejlesztését végző csapat szakmai vezetője azt mondta, hogy a magas kamatok és az ügyfelek hiteltörlesztésre fordítható jövedelemének csökkenése miatt idén a lakáshitelezési piacon is visszaesés várható. A 2022-es 1200 milliárd forint helyett az idén nagyjából 510 milliárd forint körül alakulhat a piac.

Kiemelte, hogy nagy szerepet játszik az ügyfelek lakáshoz jutásában a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), így annak – 2024 januári – megszűnésével nagy hiány fog keletkezni. Ezt azzal támasztotta alá, hogy a városokban folyósított lakáshitelek 48 százalékához kapcsolódott csok vagy csok hitel. Az OTP által 2023-ban folyósított csok és csok hitelek összegének 56 százaléka „városi csok” volt, amelynek csaknem 60 százalékát használt lakás vásárlásra használták fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől