Elszálltak az árak, eltűntek a vevők: 2014 óta nem látott mélypont a lakáseladásoknál

2023. május 2. – 09:20

Másolás

Vágólapra másolva

Elszálltak tavaly a lakásárak: az összevont lakáspiaci árindex 16,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – írja a KSH. Ez az éves átlagos inflációt meghaladó mértékű drágulás. Mindez úgy következett be, hogy az árak emelkedése folyamatosan lassult, sőt, az utolsó negyedévben már csökkenésbe fordult át.

A napokban megjelent, a 2022-es lakáspiaci folyamatokról szóló KSH-összeállításból kiderül: nyolc éve, 2014 óta nem látott mélységbe zuhant az értékesített lakások száma, vagyis még a koronavírus-járványnál is nagyobb károkat okozott az áremelkedés az eladóknak.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

A KSH által ismertetett legfontosabb adatok és tendenciák:

  • A lakáspiaci forgalom 25 százalékkal esett vissza, ezen belül az eladott új lakások száma több mint egyharmadával csökkent (12 ezerről 7800-ra).
  • A főváros kivételével minden megyében csökkent lakáseladások száma: a megyeszékhelyek teljes lakáspiaca 19, a városoké 17, a községeké 8 százalékkal kisebb forgalmat bonyolított, a fővárosé ugyanakkor 4,3 százalékkal bővült.
  • Az összevont lakáspiaci árindex 16,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
  • Az első negyedévben még csaknem 10 százalékkal nőtt, az utolsóban már 2,6 százalékkal csökkent az eladásra kínált használt lakások ára.
  • A használt lakásokra felvett lakáshitelek száma az első félévben 26 százalékkal csökkent, a második félévben már nagyjából a felére esett. Az új lakások vásárlására folyósított hitelek száma viszont csak enyhén mérséklődött (–1,9%), értékük pedig még nőtt is 2022 II. félévében (24%). A KSH szerint ez azzal magyarázható, hogy míg a használt lakásokat keresők rugalmasan tudnak alkalmazkodni a változó piaci körülményekhez – például a vásárlás elhalasztásával –, addig az új lakásoknál a már megkötött előszerződések kötik a feleket.
  • Az új lakásokra átlagosan 21 millió forintnyi hitelt vettek fel a vevők (ez jelentős növekedés az előző évi 18 millióhoz képest), míg a használtakra a 2021-essel megegyező 14 millió forintos hitel volt az átlag.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!