MNB: 2024-től a jelenleg jogosultak 60 százaléka esik el a babaváró hitel lehetőségétől

2023. szeptember 7. – 18:23

Másolás

Vágólapra másolva

Átlagosan tízből hat igénylő nem lesz jogosult babaváró hitelre 2024-től Magyarországon amiatt, hogy a kormány döntésének értelmében január 1-től már csak olyan párok igényelhetik a konstrukciót, ahol a feleség még nem töltötte be a 30. életévét

– ismertette a Magyar Nemzeti Bank friss számításait a hvg.hu. Budapesten még jobban szűkül a jogosultak köre, tavaly itt volt ugyanis a legmagasabb a 30-at elérő nők aránya a babaváró hitelt felvevők között.

Az egyedi hitelszerződés-adatok alapján született számítások szerint az eddig kötött babaváró hitelek közel 60 százaléka esetében a nők életkora elérte vagy meghaladta a 30 évet, ami nagyságrendi becslést jelenthet arra vonatkozóan, hogy milyen mértékben változhat a termék piaca a jövőben. Budapesten azonban alacsonyabb a 30 év alatti babaváró hitelt igénylő nők aránya (30%), mint vidéken (41,8%), így itt nagyobb csökkenés valószínűsíthető.

Jelenleg a hitelt azon házaspárok vehetik igénybe, ahol a pár nő tagja a 18 éves kort betöltötte, de még nem múlt el 41 éves. Ezzel szemben 2024-től már csak azok a házaspárok vehetik fel a terméket, ahol a feleség 30 év alatti. Átmeneti szabályként 2024-ben még a 30 és 41 év közötti nők is igényelhetik a babaváró hitelt abban az esetben, ha igazolják várandósságukat.

A korlátozás a lap szerint azért is lehet fájdalmas, mert a babaváró hitel részben vagy egészben önerő lehet egy lakáshitelnél (egészben, ha a babaváró és a lakáshitel felvétele között legalább 90 nap eltelt, ennél rövidebb különbségnél azonban a babaváró 75 százalékát önerőként, 25 százalékát pedig hitelként veszik számításba a bankok), ami azért fontos, mert a bankok a megvásárolni kívánt ingatlan becsült forgalmi értékének legfeljebb 80 százalékáig hiteleznek, a fennmaradó részt saját forrásból kell biztosítani.

Ahogy arról mi is részletesen írtunk, a budapestiek lakásvásárlását nemcsak az igénylési korhatár radikális csökkentése sújtja fokozottan, hanem a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (röviden csok) 5000 főnél kisebb településekre való korlátozása is – a meglévő gyerekre igényelt csoktámogatást ugyanis szintén önerőként lehetett mozgósítani a lakáshitel igénylésénél. A ráadás ráadása, hogy a budapestiek a csokkal együtt a piacinál jóval alacsonyabb kamatot kínáló csokhitel és a csokhoz kapcsolódó egyéb kedvezményektől is elesnek 2024-től.

A Budapesten új építésű lakást vásárlóknak több millió forintos extrakiadást jelent, hogy jövő évtől nem igényelhetik majd vissza utólag az 5 százalékos lakásáfát, hiszen ez a kedvezmény is kizárólag a csokkal érintett tranzakciók esetében érvényesíthető.

Ha részletesen megismerkedne a csok és a babaváró szigorításának következményével, illetve az elmúlt 13 év kormányzati családpolitikájának sajátosságaival, akkor érdemes meghallgatni a Telex Szikra Dorottyával, a Társadalomtudományi Kutatóközpont szociológusával készült podcast-interjúját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!