Dobogós helyen a magyar építőipar júniusi gyengülése az EU statisztikai hivatalánál

2023. augusztus 18. – 16:17

Másolás

Vágólapra másolva

Idén júniusban 1,4 százalékkal gyengült az építőipar teljesítménye Magyarországon az előző hónaphoz képest az Eurostat szerint. Az uniós statisztikai hivatal pénteki jelentése alapján ez Szlovákiával holtversenyben a harmadik legnagyobb visszaesés az EU tagállamai közül, amelyek adatait nyilvánosságra hozták. Azt viszont érdemes hozzátenni, hogy összesen 11 ország júniusi eredménye hiányzik. (Túlnyomó részüknek nem kell havonta beszámolót küldenie.)

A kiadott adatok alapján csak a német (-2,8 százalék) és a francia (-2,5 százalék) építőipar teljesítménye csökkent a magyarnál is nagyobbat júniusban. Az EU-ban 0,6, az euróövezetben 1 százalékos gyengülést mért az Eurostat.

Éves összevetésben még kedvezőtlenebb a júniusi magyar eredmény:

a hazai építőipar teljesítménye 3,9 százalékkal csökkent 2022 júniusához képest. Erre az időszakra csak a finneknél jelentettek meredekebb visszaesést,

5,2 százalékot. Az euróövezetben 0,3 százalékos volt a csökkenés, míg az uniós mutató egy év alatt nem változott.

(A magyar Központi Statisztikai Hivatal a napokban adta ki a júniusi építőipari jelentését, erről bővebben itt írtunk.)

Az Eurostat havi adatai szerint Románia (3,6 százalék), Svédország (3 százalék) és Csehország (2,5 százalék), míg az éveseknél Szlovénia (24,9 százalék), Románia (15.3 százalék) és Spanyolország (9,5 százalék) építőipara erősödött leginkább.

A jelentésben Magyaroszágnak kedvezőbb rész, hogy

2015-höz képest majdnem másfélszeresére, 145,9 százalékkal izmosodott a hazai építőipar. Ez a negyedik legmagasabb a publikált tagállami számok közül,

jóval meghaladva a 115 százalékos uniós átlagot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!