A bűvös 3,8: épp ennyi százalékkal esett vissza két területen is a termelés júniusban

2023. augusztus 15. – 09:43

Másolás

Vágólapra másolva

3,8 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbi adatokhoz képest az építőipari és az ipari termelés volumene, derült ki a KSH adataiból kedden itt és itt. A tájékoztatás szerint az ipari termelés volumene munkanaphatástól megtisztítva még jobban, 6,1 százalékkal mérséklődött.

A legtöbb alterületen csökkenést mértek, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban (19,1 százalékkal), valamint a villamos berendezés gyártásában nőtt (16,9 százalékkal) a termelés volumene. Mindenféle szempontokkal kiigazítva (szezonálisság, munkanap stb.) az látszik, hogy az ipari kibocsátás a 2023. májusihoz képest is mérséklődött 0,9 százalékkal.

A KSH ír részletesebben is erről: eszerint az ipari export volumene 4,0 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A járműgyártás kivitele 23, a villamos berendezés gyártásáé 24 százalékkal bővült. Az ipar belföldi értékesítése 20,0, a feldolgozóiparé 8,7 százalékkal esett vissza az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (95 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 0,8, a csekély súlyú bányászaté 29, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 33 százalékkal csökkent.

Az építőiparról azt lehet tudni, hogy 2023 júniusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ez úgy jött össze, hogy habár az épületek építésének termelése 7,5 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 20,5 százalékkal visszaesett. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,4 százalékkal kisebb volt a májusinál. 2023 II. negyedévében az építőipar termelői árai 17,2 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A megkötött új szerződések volumene 16,7 százalékkal nőtt. Ezen belül is nagyobb az épületekre kötött szerződés: ez 40,1 százalékkal emelkedett, míg az egyéb építmények építésére vonatkozó szerződések mértéke 14,4 százalékkal visszaesett a 2022. júniusi bázishoz képest.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!