Az IBM bezárja a váci gyárát, a jövőben Mexikó gyártja a háttértárolókat

2023. augusztus 15. – 04:59

Az IBM bezárja a váci gyárát, a jövőben Mexikó gyártja a háttértárolókat
A váci üzem a Google Street View 2023. májusi képén – Forrás: Google Street View

Másolás

Vágólapra másolva

Az IBM bezárja a váci, tárolószervereket gyártó üzemét – értesült a Telex. Információink szerint a nagy amerikai cégcsoport ezen leányvállalata, az IBM Data Storage Systems (DSS) Kft. megszűnik. Az alkalmazottak nagyjából augusztus végéig tudják meg, hogy ki meddig marad, és milyen csomaggal távozhat. A minket tájékoztató forrásunk azt is jelezte, hogy a cég korrekten jár el mindenkivel, de a gyártást Mexikóba helyezi át.

Kérdéseinkkel megkerestük a társaságot, az IBM nem cáfolta az értesülést. A cég írásbeli válaszában jelezte:

„a váci gyártó létesítményt bezárjuk, de az alkalmazottak egy részét más IBM-egységekhez irányítjuk, és otthonról fognak dolgozni”.

Természetesen igyekeztünk azt is megtudni, hogy hány embert érint a döntés, és ők milyen csomagra számíthatnak. Erről már nem sok konkrétumot kaptunk. A cég válasza szerint mivel a vállalat éles piaci versenyben vesz részt, valamennyi telephelyük és üzleti egységük munkatársainak számát bizalmas információként kezelik.

„A munkavállalók – az illetékes üzemi tanáccsal/szakszervezettel folytatott megbeszéléseknek megfelelően – olyan végkielégítési csomagban részesülnek, amely megfelel az iparági szabványoknak és a jogszabályi előírásoknak. A javasolt végkielégítési csomag konkrétumait nem hozzuk nyilvánosságra” – írta kérdésünkre az IBM.

A társaság a Mexikóval kapcsolatos értesülést sem cáfolta, mint írta:

Guadalajara fogja gyártani az összes IBM háttértároló terméket.

A gyártás javasolt áthelyezése annak eredménye, hogy az IBM folyamatosan felülvizsgálja termékei gyártásának leghatékonyabb módját – közölte az okokról a cég.

A hazai Opten céginformációs rendszer adatai alapján nem kis cégről van szó. Az IBM DSS 2022-ben 12,2 milliárd forintos forgalom mellett 606 millió forintos adózás előtti nyereséget ért el, és 448 fős létszámmal dolgozott. A cég a megelőző két évben még bőven 30 milliárd forint feletti forgalomról és milliárdos nyereségről tudósíthatott.

Frissítés: Mint egyik olvasónk jelezte, 2021 szeptemberében kettévált az IBM globálisan és itthon is, így maradt a váci gyár és a budapesti tevékenység egy része a „nagy” IBM részeként, de a hagyományos üzemeltetői üzletágból kivált a Kyndryl Hungary (lokáciok Szekesfehervar es Budapest), ezért is csökkent a cég árbevétele.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!