Rendkívüli ülést jelentett be az orosz jegybank, miután a rubel árfolyama 16 hónapos mélypontra süllyedt

2023. augusztus 14. – 18:16

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli ülést jelentett be keddre az orosz nemzeti bank, miután hétfőn 16 hónapos mélypontra süllyedt az orosz rubel árfolyama a dollárral szemen – írja az AP. Az ülésen felülvizsgálhatják a most érvényes irányadó kamatot, hogy erősítsék a nemzeti valutájukat.

Hétfő délelőtt a dollár ára elérte a 100 rubelt, amivel 16 havi mélypontra jutott az árfolyam. A rubel árfolyama közvetlenül a háború kitörése után nagyot zuhant, később azonban fokozatosan újra megerősödött. Idén év eleje óta aztán megint egyre gyengébb, januárhoz képest több mint 25 százalékot vesztett értékéből.

Az orosz jegybank azután jelentette be keddre a rendkívüli ülését, hogy Putyin egyik gazdasági tanácsadója, Makszim Oreskin az ő monetáris politikájukat hibáztatta a rubel gyengeségéért. Oreskin szerint Oroszországnak erős rubelre van szüksége, mert azzal lehet megőrizni vagy növelni a reálbéreket.

A BBC összeállítása szerint a gyengülés egyik oka, hogy az orosz gazdaság sokkal többet importál, mint amennyit exportál. Korábban viszonylag könnyű dolguk volt, mert a földgáz- és a kőolajexporttal rengeteg devizához jutottak, a háború kitörése óta azonban egyre nehezebb helyzetbe kerülnek.

Egyrészt, mert a szankciók miatt kevesebb energiahordozót tudnak eladni, és azt is olcsóbban. Másrészt mert szintén a szankciók miatt megszakadt korábbi kereskedelmi kapcsolataik egy része, és rengeteg dolgot kell importálni, elsősorban Kínából és Törökországból. Szintén nem segít, hogy Oroszországot kizárták a nemzetközi SWIFT fizetési rendszerből.

A háborúról szóló összes hírünk itt olvasható.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!