Másfél éves mélyponton a rubel

2023. augusztus 14. – 12:16

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő reggel 100 rubel volt egy dollár, az orosz valuta 17 havi mélypontra zuhant – írja a Portfolio. A rubel két hónap alatt 15-, év eleje óta pedig 30 százalékot zuhant. Vlagyimir Putyin gazdasági tanácsadója szerint emögött a laza monetáris politika áll, vagyis az, hogy a jegybank eddig nem hajtott végre elég nagy kamatemelést.

Pedig már júliusban is emeltek (100 bázispontot, 8,5 százalékra), de most bejelentették, hogy a szeptemberi kamatdöntő ülés után is érdemes emelésre számítani. Hozzátették, hogy a rubel zuhanása nem okoz pénzügyi instabilitást. Legutóbb az invázió utáni hónapban, tavaly márciusban volt ilyen gyenge a rubel. A háború előtt 75 körül járt az árfolyam.

A lap azt írja, hogy jól látható, hogy a 60-as szinten álló rubel tavaly decemberben kezdett el esni, pont amikor az EU bevezette az orosz olajra kivetett kétlépcsős szankció első fázisát, ami szerint a tagállamok nem vehetnek tankerrel szállított orosz olajat. Februárban indult be az EU, az USA és az Egyesült Királyság közös szankciója ami 60 dollárban határozta meg az orosz olajár plafonját.

Ezt az oroszok kijátszották, mikor júliusban és augusztusban összefogtak Szaúd-Arábiával, jelenleg az urali kőolaj ára hordónként 72 dollár körül jár. De hiába a magas olajár, a rubel beszakadt. Hiába tudják jó áron adni az olajat, napi legalább 500 ezer hordós exportszűkítésről döntöttek, és Ázsiába jelentős kedvezménnyel adják a nyersanyagot.

Aktuális árfolyamok egy pénzváltó kijelzőjén Moszkvában, 2023. augusztus 14-én – Fotó: Yuri Kadobnov / AFP
Aktuális árfolyamok egy pénzváltó kijelzőjén Moszkvában, 2023. augusztus 14-én – Fotó: Yuri Kadobnov / AFP

A júliusi kamatemelés mellett a jegybank nemrég bejelentette, hogy a pénzügyminisztérium nem bízza már meg devizapiaci intervenciókkal, a saját jogon végzett napi intervencióikat hajtják végre. Emiatt napi 2,3 milliárd dollárnyi devizát ad el, miközben rubelt vesz, de a valuta értéke ennek ellenére is esik.

A Portfolio szerint emögött négy dolog, illetve azok kombinációja állhat.

  • Bár az olaj ára emelkedik, az eladott mennyiség csökken. A gázárak nagyot csökkentek, miközben ebből is kevesebbet adnak el. Tehát a két nagy exportláb gyengül, de közben a kiskereskedelem erős, aminek magas az importhányada. Az import dinamikusan nő, de az export értéke 2022 második feléhez képest egyharmaddal zuhant.
  • A külkereskedelmi folyamatok sem segítenek a rubel iránti keresleten.
  • Egyre nagyobb az orosz költségvetési deficit, aminek megfinanszírozása további rubelgyengüléshez vezet.
  • Bár megnehezítették, hogy orosz magánszemélyek és külföldi vállalatok kimenekítsék a tőkéjüket az országból, van még rá lehetőség. Ezt a pénzügyi tanácsadó tagadta.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!