Az Aldi kóstolásai megfelelőnek találták azt a tejet, ami egyeseknél maró érzést, hasfájást okozott

2023. augusztus 7. – 17:50

Másolás

Vágólapra másolva

A piliscsabai Aldiban vásárolt 1,5 százalékos, saját márkás tej már kis mennyiségben való elfogyasztása után több vásárló is észlelte a minap, hogy maró érzés jelentkezik a nyelvén, a nyelőcsövében, később pedig tartós hasfájást is okoz. Sokan visszavitték a tejet a boltba, ahol vissza is vették, a forgalmazó és a gyártó pedig megvizsgálta a terméket.

Az Aldi és a gyártó Tolnatej Zrt. kivizsgálta a panaszokat a 1,5 százalékos ESL-tejjel kapcsolatban. Az áruházlánc valamennyi hazai üzletéből kivonta az említett, szeptember 1-jei lejáratú tejet.

A gyártó vizsgálata azt állapította meg, hogy a termékek sem tisztítószerrel, sem vegyszerrel vagy más anyaggal nem szennyeződhettek. A gyártási folyamat során kivett mintákat a Tolnatej ismételten ellenőrizte, és a minták utólagos ellenőrzése is erre a megállapításra jutott. Ezeket a mintákat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) rendelkezésére bocsátotta.

Az Aldi az értékesítésből kivont termékeinél több üzletben is érzékszervi kóstolást tartott, és a termékeket megfelelőnek találták. Az áruházlánc saját hatáskörében független laboratóriumot bízott meg a kivonással érintett ESL-tej teljes körű vizsgálatával, amely során érzékszervi (megjelenés, íz, illat, állomány) és mikrobiológiai paraméterek mellett (leggyakoribb humánpatogének) fizikai-kémiai vizsgálatoknak is alávetik a termékeket (például zsírtartalom, pH).

A tejből 12 408 darabot szállított a gyártó az Aldi biatorbágyi központi raktárába, és közel 12 ezer terméket augusztus 5-ig el is adtak. „A piliscsabai fogyasztói panasz beérkezése, illetve az ezzel kapcsolatos sajtóhírek megjelenése előtt eladott mintegy 12 000 darab tejre egyetlen vásárlói reklamáció sem érkezett az áruházlánc ügyfélszolgálatára” – írta közleményében az Aldi.

A vásárlók az érintett, szeptember 1-jei minőségmegőrzési idejű 1,5 százalékos ESL-tejeket bármelyik Aldi-üzletbe visszavihetik, az áruházlánc nyugta nélkül visszatéríti a termékek árát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!