Az újonnan gyártott Ladák háromnegyedéből hiányzik valamilyen alkatrész, nem lehet őket eladni

2023. július 20. – 13:47

Másolás

Vágólapra másolva

A nyugati márkák hiányában felpörgött az oroszországi autógyártás, de az új orosz Ladák nagy része alkatrészhiányosan érkezik a kereskedőkhöz, így eladhatatlan – írja a Euronews az Oroszországi Autókereskedők Szövetségére (ROAD) hivatkozva.

Erről Alekszej Podscsekoldin, a ROAD elnöke beszélt nyilvánosan, mint mondta, tudomása szerint a problémák az új típusok 70 százalékánál állnak fenn – ezek a kereskedésekben állnak, de így nem lehet őket értékesíteni. A hiány állítólag leginkább a GLONASS navigációs rendszereket, az indítógombokat és a műszerfalat érintik.

„Az AvtoVAZ egy olyan vállalat, amit erkölcsileg támogatni kell. Ez a zászlóshajónk, de sok probléma van vele, és ezekről érdemes őszintén beszélni. Sajnos a telephelyeken lévő autók igen nagy része nem értékesíthető” – nyilatkozta Podscsekoldin. A márkakereskedések arra várnak, hogy az AvtoVAZ szállítsa le a hiányzó alkatrészeket, aztán még be is kell építeni őket, ami több hónapos folyamat. Az alkatrészgyártást és importot a Ukrajna elleni invázió miatt Oroszországra kivetett szankciók komolyan hátráltatják. Az alkatrészhiány miatt már előfordult, hogy a gyári munkásokat kényszerszabadságra kellett küldeni.

Az új generációs Ladák ára egyébként 1,2 millió rubeltől kezdődik (kb. 7 millió forinttól) kezdődik. Az AvtoVAZ azt kommunikálja a várakozó vevőknek, hogy a nehézségek hamarosan megszűnnek, és nem lesz gond a kész járművek szállításával.

Az új Ladákkal kapcsolatos problémák feltűnő példája volt, amikor a júniusi szentpétervári gazdasági fórumon a Lada Aura nyilvános bemutatóján a Sberbank elnökének szánt kocsi nem indult el.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!