Egy lépéssel közelebb a kormány álma, készülhet a trieszti magyar kikötő rakpartja

2023. július 19. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva

Jóváhagyta az illetékes kikötői hatóság a magyar tulajdonban lévő, trieszti kikötő termináljának a rakpartosítását, így egy lépéssel közelebb került a kormány álma, hogy Magyarországnak tengeri kikötője legyen – írja a Napi.hu. A rakpartosításhoz kiírták a pályázatot, így hamarosan eldőlhet az is, hogy melyik cég végzi el a kotrási munkákat. Ez kell ahhoz, hogy hajózható legyen a csatorna, és a nyertes cég feladata lesz az is, hogy csatlakoztassa a kikötőt a közúthálózathoz. Ez várhatóan 45 millió euróba fog kerülni, derül ki az AdriaPorts.com című szakportál cikkéből.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter decemberben jelentette be, hogy létrejött a megállapodás, amelynek nyomán hamarosan megkezdődhetnek az előkészítő beruházások azért, hogy a magyar vállalatok 2026-tól már igénybe vehessék exporttevékenységükhöz a trieszti kikötő magyar tulajdonú részét.

Még 2019 júliusában derült ki, hogy Magyarország kikötőt vesz az olaszországi Triesztben, az állami átvétel egészen 2020 végéig el is tartott, ám egy ideig még így sem használható a terület. Nemigen lehetett hallani egyébként a tulajdonszerzésről, de kérdésre végül januárban a külgazdasági és külügyminisztérium megerősítette a tulajdonszerzés lezárását.

A Napi.hu azt írja, hogy a trieszti kikötő projekt komplex üzleti és műszaki megvalósíthatósági tanulmányát a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft. készíti el, nettó 445 ezer euróért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!