2026-tól használhatnák a magyar vállalatok a trieszti magyar kikötőt

2022. december 7. – 13:02

Másolás

Vágólapra másolva

Létrejött a megállapodás, amelynek nyomán hamarosan megkezdődhetnek az előkészítő beruházások annak érdekében, hogy a magyar vállalatok 2026-tól már igénybe vehessék exporttevékenységükhöz a trieszti kikötő magyar tulajdonú részét – jelentette be szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Rómában.

A tárcavezető a Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettessel folytatott egyeztetését követően arról számolt be, hogy a trieszti kikötőben felvásárolt területtel a kormány célja, hogy a magyar cégek minél gyorsabban és zökkenőmentesebben juthassanak tengeri kijárathoz. Közölte, bemutatták a végrehajtani kívánt fejlesztési koncepciót, amelynek nyomán évi 2,5 millió tonna mozgatására, közúti és vasúti szállítások fogadására egyaránt alkalmas kikötőt hoznak létre. Arról is beszámolt, hogy létrejött egy 45 millió eurós megállapodás, így hamarosan megkezdődhetnek az előkészítő beruházások, hogy 2026-tól a magyar vállalatok a kikötő magyar tulajdonú részét is igénybe vehessék exporttevékenységükhöz, írja az MTI.

A közös fejlesztési programmal a két ország Triesztet Közép-Európa egyik legfontosabb kikötőjévé kívánja tenni – szögezte le. Szijjártó Péter Matteo Salvinit méltatta, mondván, „szerencsére vannak még Európában olyan, vezető pozícióban lévő politikusok, akik józan módon tudnak gondolkodni a migrációról”. Szijjártó azt mondta, „fontos, hogy az illegális migrációval szembeni hangok összeadódjanak, minél hangosabbak legyenek, hogy rákényszerítsük Brüsszelt arra, hogy végre fejezze be a migráció támogatását”.

Szijjártó arról is beszélt, hogy tájékoztatása szerint az olasz cégek alkotják hazánkban a kilencedik legnagyobb beruházói közösséget, Olaszország a negyedik legnagyobb külkereskedelmi partner, a kétoldalú kereskedelem tavaly csúcsot döntött 12 milliárd euróval, és idén is 20-25 százalékos bővüléssel lehet számolni. Szijjártó Péter szerdán találkozik a gazdaságfejlesztési és az energiaügyi miniszterrel is, majd a Világélelmezési Program (WFP) vezetőjével, illetve az olasz űrügynökség elnökével, akivel egyetértési megállapodást írnak alá a békés célú űrtevékenységgel kapcsolatos együttműködésről.

2019 júliusában derült ki, hogy Magyarország kikötőt vesz az olaszországi Triesztben, az állami átvétel egészen 2020 végéig el is tartott, ám egy ideig még így sem használható a terület. Nemigen lehetett hallani egyébként a tulajdonszerzésről, de kérdésre végül januárban a külgazdasági és külügyminisztérium megerősítette a tulajdonszerzés lezárását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!