Magyarországnak végre van tengeri kikötője, ráadásul Olaszországban

2021. január 30. – 11:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2019 júliusában derült ki, hogy Magyarország kikötőt vesz az olaszországi Triesztben, az állami átvétel egészen 2020 végéig el is tartott, ám egy ideig még így sem használható a terület. Nemigen lehetett hallani egyébként a tulajdonszerzésről, a Hvg.hu is csak azután értesült róla, hogy rákérdeztek, és a külgazdasági és külügyminisztérium megerősítette a tulajdonszerzés lezárását.

A koncessziót birtokló Aquila nevű olasz cég december 17-én került a kikötői projektre alapított Adria Port állami zrt. 100 százalékos tulajdonába, emellett pedig ezen a napon az az Adria Port tőkéjét 1,8 millióról 16,8 millió euróra emelte meg a tulajdonosi jogot birtokló külügy.

A Hvg.hu cikke szerint akárcsak oly sok más tétel mellett a tőkeemelésre is a koronavírus-járvány miatt létrehozott gazdaságvédelmi alapból futotta: innen csoportosítottak át 5,4 milliárd forintot (15 millió eurót) erre a célra. Az Adria Portnak négy alkalmazottja van, egyikük a vezérigazgató, az ő fizetését is megemelték bruttó 1,5 millió forintról 1,9 millió forintra.

A kikötőben jelenleg még sok a munka, korábban olajfinomító működött rajta, így mielőtt kikötőt és logisztikai központot alakítanának ki, előbb kármentesíteni kell a 300 méteres partszakaszt, sőt, az olasz sajtó szerint ezek előtt még egy örökségvédelmi eljárást is le kell folytani. A külügy szerint a területen átfolyó patak miatt van szükség egy közigazgatási eljárásra, de ez nem akadályoz semmit, ugyanakkor azt elismerték, hogy a terület fejlesztéséről még meg kell állapodniuk az olasz hatóságokkal.

Az olasz sajtó szerint a külügyminisztérium a közös uniós helyreállítási alap forrásait is felhasználná a terület rendezéséhez, ami annak fényében, hogy azt Orbán Viktor a jogállamisági feltételek miatt hosszabban szabotálta, különösen pikánsnak tűnik így elsőre. A külügyminisztérium a Hvg.hu megkeresésére azt válaszolta, nem zárják ki, hogy valóban igénybe vennének az alapból, de még vizsgálják a finanszírozási formákat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!