Magyarországon nőtt legjobban a cégek profitja, miközben itt a legnagyobb a reálbércsökkenés

2023. július 18. – 09:15

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon zuhant a legnagyobbat a bérek reálértéke, miközben az itt működő cégek szerezték a legtöbb extraprofitot 34 ország közül – derült ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss statisztikájából, írja a 24.hu.

A jelenségre a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) is felhívta a figyelmet, közleményükben azt írták: az OECD-jelentés azt igazolja, hogy a magyar vállalatoknál bőven lenne pénz béremelésre. Az adatok szerint a hazai cégeknél 2019 óta 30 százalékkal növekedett a bérköltség, miközben a profitjuk 60 százalékkal nőtt.

Magyarországon több mint 61 százalékos volt a fajlagos profitnövekedés, amivel toronymagasan vezetjük ezt a rangsort.

„Ez azt jelenti, hogy a kiemelkedően magas haszon és az alacsonyan tartott bérköltség között egyre nagyobbra nyílik az olló. Ez a kapzsiságinfláció ismérve” – mondta Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke, aki szerint „a profit hajhászása” a legnagyobb inflációgerjesztő tényező.

A friss gazdasági jelentésből az is kiderült, hogy OECD-országokban átlagosan 3,8 százalékkal csökkent a bérek reálértéke a tavalyi évhez képest, ám Magyarország esetében 15,6 százalékos a reálbércsökkenés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!