OECD-jelentés: Magyarországon csökkentek leginkább a reálbérek

2023. július 12. – 22:29

Másolás

Vágólapra másolva

Az OECD munkaerőpiaci jelentése szerint 2023 első negyedévében Magyarországon 9,8%-kal emelkedtek a nominálbérek, viszont itthon estek a legnagyobbat eközben a reálbérek: 15,6%-os csökkenést mért az OECD itthon – az OECD-országok átlaga ehhez képest 3,8%-os csökkenést mutat, tehát

Magyarországon négyszer nagyobb volt a csökkenés, mint az OECD-átlag.

A nominálbér emelése ellenére ez úgy lehetséges, írja a jelentés, hogy megemelték a béreket, de kevésbé, mint amekkora az országban az infláció.

Fotó: OECD
Fotó: OECD

„Az inflációhoz való rendszeres alkalmazkodásnak köszönhetően sok OECD-országban megőrizték a minimálbérek reálértékét”, írják, hozzátéve, ez különösen fontos, „mivel a magas infláció nagy terhet ró az alacsony jövedelmű háztartásokra”.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!