Sztrájkol az Arconic-Köfém székesfehérvári gyárának több mint 800 dolgozója

2023. június 5. – 12:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Határozatlan idejű sztrájkot hirdettek vasárnap reggel 6 órától az Arconic-Köfém székesfehérvári gyárában, erősítette meg a Telex információját Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetség (VDSZ) elnöke.

„Ma már második napja teljesen leállt a gyártás, egyetlen darab termék sem készül, csak a legszükségesebb, felügyeleti jellegű tevékenységet végzik el a dolgozók” – mondta Székely Tamás.

Az eredménytelen bértárgyalás után május 23-án a dolgozók már tartottak egy kétórás figyelmeztető sztrájkot, akkor még Székely Tamás látott reményt a munkabéke visszaállítására és a megállapodásra, azóta viszont szerinte a magyar menedzsment hátralépett kettőt.

A munkáltató elzárkózott, érdemi válaszokat sem kaptunk. Nincs tárgyalás, most kezdődik a pszichológiai hadviselés, mindenkinek komoly kihívás, a munkáltató nem gondolta komolyan, hogy határozatlan idejű sztrájk lesz, a dolgozók viszont kitartanak

– mondta.

Frissítés 21:56: A Telex megkeresésére az Arconic-Köfém vezetése azt közölte, hogy továbbra is folynak az egyeztetések a szakszervezettel. „Bár csalódottak vagyunk, hogy a szakszervezet a sztrájk mellett döntött, de továbbra is jóhiszeműen tárgyalunk a megállapodás érdekében. A Köfém kiemelten kezeli munkatársai jólétét, pénzügyi szempontból mindent lehetségest megteszünk, hogy segítsük őket az emelkedő költségek ellensúlyozásában, és közben versenyképes üzleti tevékenységet folytassunk.”

„Tiszteletben tartunk minden döntést, amelyet munkavállalóink hoznak azzal kapcsolatban, hogy részt vesznek-e a munkabeszüntetésben vagy sem, és gondoskodunk arról, hogy az biztonságos módon, a gyár biztonsági protokolljának megfelelően történjen. Arra törekszünk, hogy a szokásos módon folytassuk a működést, és továbbra is elkötelezettek maradunk a megállapodás elérése mellett, amely munkavállalóink, ügyfeleink és a helyi közösség javát szolgálja” – írták.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a helyzet előzménye, hogy a cég március 1-jén egyoldalú, 10,8 százalékos bérfejlesztést hajtott végre, ezt azonban a dolgozók nem fogadták el, és további 5,5 százalékos egységes alapbéremelést követeltek a magas infláció és a megnövekedett megélhetési költségek miatt. A VDSZ korábbi közleményében kiemelték, hogy a követelések támogatottsága közel százszázalékos a több mint 800 fős dolgozói kollektíva körében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!